Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na szybki obiad. Młode ziemniaki z boczkiem i cebulą [PRZEPIS]

Katarzyna Jaworek
Młode ziemniaki z boczkiem i cebulą.
Młode ziemniaki z boczkiem i cebulą. Katarzyna Jaworek
Ziemniaki z boczkiem i cebulką to szybki i tani obiad.

Młode ziemniaki otulone boczkiem i cebulą to pomysł na szybki, tani i smaczny obiad. Za szklanką ziemnego kefiru smakują wybornie – mówi Katarzyna Jaworek z Mętkowa, autorka bloga Tradycyjna Kuchnia Kasi.

Składniki

  • 10 średniej wielkości młodych ziemniaków
  • 10 plastrów boczku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 50 g masła
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

Młode ziemniaki wyszorować, przełożyć do garnka i gotować na półtwardo w osolonej wodzie. Olej wymieszać z tymiankiem, papryką mieloną oraz odrobiną soli i pieprzu. Marynatą posmarować przestudzone ziemniaki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Ziemniaki obłożyć dookoła cebulą i zawinąć w plastry boczku. Zawinięte ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułożyć kawałki masła. Naczynie przykryć. Ziemniaki piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Pięć minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie, aby boczek się zarumienił.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska