Młode ziemniaki otulone boczkiem i cebulą to pomysł na szybki, tani i smaczny obiad. Za szklanką ziemnego kefiru smakują wybornie – mówi Katarzyna Jaworek z Mętkowa, autorka bloga Tradycyjna Kuchnia Kasi.
Składniki
- 10 średniej wielkości młodych ziemniaków
- 10 plastrów boczku
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 50 g masła
- sól
- pieprz
Wykonanie
Młode ziemniaki wyszorować, przełożyć do garnka i gotować na półtwardo w osolonej wodzie. Olej wymieszać z tymiankiem, papryką mieloną oraz odrobiną soli i pieprzu. Marynatą posmarować przestudzone ziemniaki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Ziemniaki obłożyć dookoła cebulą i zawinąć w plastry boczku. Zawinięte ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułożyć kawałki masła. Naczynie przykryć. Ziemniaki piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Pięć minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie, aby boczek się zarumienił.
Zobacz też: Regionalne przysmaki: chrzanowskie ziemniaki po cabańsku
Zobacz też: Skąd pochodzą ziemniaki? Ile jest odmian i czy są kaloryczne?
Zobacz też: TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane
Zobacz też: TOP 10 dań z papryką naszych Czytelników
Zobacz koniecznie:TOP 7 propozycji na dania z cukinią
Zobacz też:Domowa pasta z czerwonej papryki
Zobacz też:Jak zrobić domowy ketchup?
Zobacz też:Sałatka pieczarkowo-paprykowa na zimę
Zobacz też: Marynowana fasolka szparagowa na zimę
Zobacz też:Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym na zimę
Zobacz też:Marynowana dynia na zimę
Zobacz też:Kiszona papryka Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Suszone pomidory w słoikach
Zobacz też:10 pomysłów na przetwory z ogórków
Sprawdź się!Czy jesz po krakowsku? Magda Gessler odpanie przy pierwszym pytaniu! A ty?
Źródło: Dzień Dobry TVN