https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy wigilijne: kluski palono-parzone Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

mad
Kluski palono-parzone to tradycyjna potrawa wigilijna w Dobranowicach.
Kluski palono-parzone to tradycyjna potrawa wigilijna w Dobranowicach. Marian Satała
Przepis na potrawę wigilijna: kluski palono-parzone.

Kluski palono-parzone to tradycyjna potrawa wigilijna, którą od lat przygotowuje się w Dobranowicach (powiat wielicki). Przepisem na ta potrawę podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich.

Składniki

  • 25 dag mąki
  • woda
  • sól

Wykonanie
Mąkę wsypać na rozgrzaną patelnię i poczekać aż się zarumieni. Zarumienioną wrzucić do lekko osolonej, gotującej się wody. Poczekać aż zgęstnieje i nakładać na talerze, formując łyżką kluski. Podawać z przecierem śliwkowym.

Co wiesz o tradycyjnych potrawach wigilijnych?

Zobacz też:Wigilia 2018. Tradycyjny karp smażony

Zobacz też: Wigilijne pierogi z wędzonymi śliwkami

Zobacz też:Wigiilijne pierogi z makiem, rodzynkami i orzechami

Zobacz też:Paluszki z makiem. Prosty i szybki przepis na wigilijne paluszki z makiem

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska