Kluski palono-parzone to tradycyjna potrawa wigilijna, którą od lat przygotowuje się w Dobranowicach (powiat wielicki). Przepisem na ta potrawę podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich.
Składniki
- 25 dag mąki
- woda
- sól
Wykonanie
Mąkę wsypać na rozgrzaną patelnię i poczekać aż się zarumieni. Zarumienioną wrzucić do lekko osolonej, gotującej się wody. Poczekać aż zgęstnieje i nakładać na talerze, formując łyżką kluski. Podawać z przecierem śliwkowym.

Zobacz też:Wigilia 2018. Tradycyjny karp smażony
Zobacz też: Wigilijne pierogi z wędzonymi śliwkami
Zobacz też:Wigiilijne pierogi z makiem, rodzynkami i orzechami
Zobacz też:Paluszki z makiem. Prosty i szybki przepis na wigilijne paluszki z makiem
Zobacz też:Wigilijne uszka z grzybami do barszczu czerwonego
Zobacz też:Kapusta z grochem na wigilijną kolację: prosty i sprawdzony przepis
Zobacz też:Wigilijna kasza ze śliwkami i orzechami
Zobacz też:Świąteczny makowiec z przepisu babci. Sekretem jest wyśmienicie przyprawiony mak
Źródło: Agencja TVN