Jakim jadłem stała kuchnia polskich monarchów? Przede wszystkim rybami, dlatego w książce znalazły się rady, jak przyrządzić szczupaka w sosie szafranowym, a także karpia w sosie piwno-piernikowym. Autor zachęca do przygotowania we własnym domu m.in. zupy migdałowej, pasztetu z bażanta w piwie, raków w śmietanie i nalewki z kwiatów dzikiego bzu. Miłośnicy słodkich wypieków znajdą też przepisy na chałkę, miodownik, sernik krakowski i jagodzianki. W sumie książka zawiera pięćdziesiąt przepisów na dania kuchni polskiej, które mogły być zarówno przygotowane przez wawelskich kucharzy, jak i serwowane w krakowskich szynkach, karczmach czy prywatnych domach.
– Smaki królewskiej kuchni mieliśmy okazję poczuć w minionych latach podczas specjalnych uczt, organizowanych na dziedzińcu arkadowym. Książka Bartka Kieżuna jest efektem naszej współpracy, podsumowaniem wnikliwych poszukiwań odsłaniających interesujące i mało znane oblicze jagiellońskiej rezydencji. Cieszymy się niezmiernie, że popularyzacji historii przyjęła tak pyszną formę – mówi Bogumiła Wiśniewska, szefowa Działu interpretacji Sztuki, pomysłodawczyni "Uczty na Wawelu".
W książce znajdziemy nie tylko wiele interesujących przepisów, ale poznamy też smaczne historie dotyczące życia na dworze.
– Rozpoczynając pracę nad książką nie chciałem, by przypominała ona nudny podręcznik do historii. Zależało mi, by opowiedzieć historię lekką i barwną, odbrązawiającą władców panujących na Zamku Królewskim na Wawelu. Oni wszyscy mieli pragnienia, ambicje, zachcianki. Są więc tutaj krewcy włoscy architekci wcinający łazanki. Jest królowa Jadwiga z obwarzankiem, a Bona biega z garnkiem zupy cebulowej. Pojawia się też Zygmunt Stary z koszykiem pomarańczy i Michał Korybut Wiśniowiecki, który wbrew plotkom wcale nie udławił się korniszonem – mówi Bartek Kieżun, autor "Uczty na Wawelu".
– Jesteśmy przekonani, że dzięki tak popularnym działaniom wydawniczym, wpisującym się zresztą w wiele niekonwencjonalnych projektów na Wawelu, dotrzemy do nowych odbiorców, zachęcając ich do smakowania historii o bezcennej kolekcji na wielu poziomach, nie tylko kulinarnych – mówi prof. Andrzej Betlej, Dyrektor Zamku Królewskiego na Wawelu.
Książka kosztuje 89 zł i można ją kupić w sklepie stacjonarnym Zamku oraz na stronie internetowej https://wawel.krakow.pl/produkt/uczta-na-wawelu-ksiazka-nie-tylko-kulinarna
- Ta dzielnica Krakowa przeszła ogromną metamorfozę! Dawniej były tu... pola
- Tu zakupów już nie zrobimy. Te sklepy zniknęły na dobre z krakowskich galerii
- TOP 10 miejsc na zimową wycieczkę w okolicach Krakowa!
- Oto 10 powodów, przez które życie w Krakowie bywa nieznośne
- Zobacz najpiękniejsze kreacje z małopolskich studniówek 2023 cz. II
