Pomysł na obiad. Jeżeli nie wiecie co przygotować na obiad w lutym – mamy dla Was TOP 15 przepisów na obiad naszych Czytelników.
Spis treści
- Francuskie koperty nadziewane kurczakiem, pieczarkami
- Spaghetti z domowym pesto i pomidorkami
- Naleśniki nieco inaczej - sakiewki naleśnikowe z pieczarkami i serem
- Kućmok, czyli babka ziemniaczana
- Ziemniaki zapiekane z boczkiem i cebulą
- Pyzy z mięsem z rosołu
- Pieróg faszerowany (calzone) z kurczakiem i sosem czosnkowym
- Tortellini z mięsem i warzywami
- Kotlet de volaille (dewolaj) z piersi kurczaka z grzybami
- Ryba z brokułami pod chrupiącą kruszonką
- Kopytka z zielonym warzywnym sosem
- Gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami
- Szpinakowe tagliatelle z łososiem
- Zielona zapiekanka makaronowa z pesto, szpinakiem i kurczakiem
- Potrawka z kurczaka z rosołu z warzywami
Francuskie koperty nadziewane kurczakiem, pieczarkami

Składniki
- 1 płat ciasta francuskiego
- 8 małych pieczarek
- pierś z kurczaka oprószona solą i pieprzem, pokrojona w kostkę
- 8 plasterków sera rolada ustrzycka
- 2 łyżki cebulki zapiekanej
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 małe jajko
- łyżka sezamu sól, pieprz
Wykonanie
Płat ciasta francuskiego podzielić na 8 kawałków. Każdy posmarować w połowie (po przekątnej) przecierem pomidorowym zostawiając jeden róg czysty. Na posmarowany róg położyć plasterek sera żółtego, kilka kawałków pokrojonej piersi z kurczaka i jedną malutką pieczarkę. Posolić i popieprzyć.
Trzy posmarowane rogi zlepić ze sobą na górze, delikatnie możemy również zlepić boki, żeby ser nam nie uciekł.
Do tak przygotowanej koperty wsypać po odrobinie cebulki zapiekanej. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 15-20 minut.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”
Spaghetti z domowym pesto i pomidorkami

Składniki:
- makaron spaghetti
- pomidorki koktajlowe
- Składniki na pesto:
- 150 g sera cheddar
- 150 g orzechów laskowych uprzednio uprażonych na suchej patelni
- 1/2 ząbka czosnku
- 2 pęczki natki pietruszki
- olej słonecznikowy
- łyżka soku z cytryny
- sól
Wykonanie
Blendujemy ser i orzechy. Dodajemy czosnek, natkę, sok i olej. Miksujemy całość, solimy i gotowe! Mieszamy z ugotowanym makaronem i pokrojonymi na połówki pomidorkami.
Przepis Iwony Borowiec
Naleśniki nieco inaczej - sakiewki naleśnikowe z pieczarkami i serem

Składniki na naleśniki:
- 1,5 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- szczypta soli
- olej do smażenia
Farsz:
- 400 g pieczarek
- 1 cebula
- 100 g sera żółtego
- sól
- pieprz
- oliwa
Dodatkowo
- szczypiorek
Wykonanie:
Naleśniki: Do mleka dodać jajko, mąkę oraz sól. Wszystko razem zmiksować. Na patelni z rozgrzanym olejem usmażyć cienkie naleśniki.
Farsz do naleśników: Pieczarki oraz cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na oliwie smażyć pieczarki razem z cebulą przez około 10 minut. Oprószyć solą i pieprzem.
Na środek naleśników nałożyć porcję pieczarek. Posypać startym na tarce o dużych otworach żółtym serem. Naleśniki złożyć w sakiewki i związać szczypiorkiem.
Sakiewki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać około 10 minut w temperaturze 170 stopni.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”
Kućmok, czyli babka ziemniaczana

Składniki
- 1,5 ziemniaków
- 4 łyżki buki tartej
- 3 jajka
- 2 duże cebule
- 25 dag kiełbasy
- 15 dag wędzonego boczku
- ½ łyżeczki majeranku
- pieprz, łyżeczka soli, szczypta ostrej papryki
Wykonanie
Ziemniaki obrać i utrzeć na tarce o drobnych oczkach
Cebulę pokroić w małą kostkę , podsmażyć na rumiano na oleju, dodać drobno pokrojoną kiełbasę, szczyptę przypraw, pieprz i udusić pod przykryciem. Utarte ziemniaki wymieszać z jajkami, bułką tartą oraz uduszoną kiełbaską z cebulką. Przyprawić sporą ilością pieprzu i majeranku. Formę do pieczenia dowolnego kształtu wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Równomiernie rozłożyć w niej masę ziemniaczaną . Na wierzchu położyć małe kawałki boczku. Piec 1,5 godziny bez przykrycia w temperaturze 150 stopni.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Ziemniaki zapiekane z boczkiem i cebulą

Składniki
- ok. 2 kg ziemniaków
- 2-3 cebule
- 40 dag boczku wędzonego
- sól
- pieprz
Wykonanie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ziemniaki obrać, pokroić w talarki. Boczek pokroić w małą kostkę, cebulę – w piórka. W naczyniu żaroodpornym (z pokrywką) układać warstwami – ziemniaki, które posolić i popieprzyć, boczek, odrobinę cebuli. I tak do wyczerpania składników. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około dwie godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia można odkryć pokrywkę, by nadmiar wody z ziemniaków odparował (wszystko zależy od rodzaju ziemniaków).
Przepis Justyny Kalemby
Pyzy z mięsem z rosołu

Składniki na pyzy
- 1 kg ziemniaków
- 2 żółtka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
Składniki na farsz
- 500 g mięsa drobiowego z rosołu
- 2 cebule
- łyżka oleju
- łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
Wykonanie
Farsz. Mięso zmielić w maszynce. Cebule pokroić i zeszklić na łyżce oleju, dodać do mięsa, dosmakować majerankiem, solą i pieprzem.
Pyzy. Ziemniaki ugotować, przepuścić przez maszynkę do mielenia lub praskę do ziemniaków, wymieszać z mąkami, żółtkami i solą, zagnieść ciasto. Z ziemniaczanego ciasta formować kulki, rozpłaszczać na dłoni i w środek nakładać łyżeczkę farszu, zlepić. Pyzy gotować we wrzącej i osolonej wodzie przez ok. 8 minut. Podawać z podsmażonym boczkiem i cebulką.
Przepis Karoliny Marczewskiej
Pieróg faszerowany (calzone) z kurczakiem i sosem czosnkowym

Składniki na ciasto
- 50 dag mąki
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy
- 5 dag drożdży
- woda
Składniki na farsz
- pojedyncza pierś z kurczaka
- zagęszczony sok pomidorowy
- 1 cebula
- brokuł
- zioła prowansalskie
- pomidor
- 3 ogórki kiszone
- biała mozarella
- kukurydza
Składniki na sos czosnkowy
- mały jogurt naturalny
- łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku
- żółtko do posmarowania wierzchu pierogów
Wykonanie
Ciasto:
Mąkę połączyć z solą i oliwą. Drożdże rozpuścić w 300 ml letniej wody i odstawić na 10 min. Po tym czasie dodać do mąki. Wyrobić ciasto, po czym odstawić aż wyrośnie. Wyrośnięte podzielić na 3 części, rozwałkować i ułożyć na papierze do pieczenia.
Farsz:
Pierś pokroić w kawałki i usmażyć. Cebulę pokroić w piórka, pomidora w plastry, brokuł podzielić na różyczki i krótko gotować, ogórki pokroić w plasterki.
Na połowie każdego rozwałkowanego ciasta rozsmarować sok pomidorowy, posypać ziołami i układać resztę składników. Złożyć jak pieroga, dokładnie zlepić rogi, posmarować żółtkiem. Piec ok. 20-25 min w temp. 180 stopni z termoobiegiem. Podawać z sosem czosnkowym.
Surowe ciasto można zamrażać. W przypadku pieczenia pierogów na dwóch poziomach na raz, w połowie czasu trzeba zamienić je miejscami, aby się zezłociły.
Jeśli rozłożymy składniki na całym placku, otrzymamy pizzę.
Przepis Katarzyny Skuty
Tortellini z mięsem i warzywami

Składniki
- 1 opakowanie tortellini z mięsem
- 1 pierś z kurczaka
- 10 pieczarek
- 1 brokuł
- 50 g żółtego sera
- 150 ml kremówki
- przyprawa do kurczaka
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu.
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą do kurczaka, wymieszać, usmażyć na oleju.
Pieczarki pokroić na półplasterki, usmażyć na oleju.
Brokuł podzielić na małe różyczki, krótko obgotować w lekko osolonej wodzie (ok. 3-4 minut).
Na dużą patelnię wyłożyć tortellini, dodać kurczaka i pieczarki, wymieszać. Zalać kremówką, zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Dodać brokuły, delikatnie wymieszać. Wyłożyć na talerze, posypać żółtym serem startym na drobnej tarce.
Przepis Doroty Wójcickiej, autorki bloga „Daktyle w czekoladzie”
Kotlet de volaille (dewolaj) z piersi kurczaka z grzybami

Składniki
- 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 20 dag grzybów leśnych lub pieczarek
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 szklanka bułki tartej
- sól
- pieprz
- oliwa
Wykonanie:
Grzyby (pieczarki) oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Grzyby razem z cebulą podsmażyć 10 minut na oliwie. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Filety z piersi kurczaka cienko rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem. Na każdy płat mięsa nałożyć porcję farszu grzybowego. Mięso zwinąć w roladki.
Dewolaje maczać w rozkłóconym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Ułożyć na patelni z rozgrzaną oliwią. Smażyć na małym ogniu, na rumiano z każdej strony. Podawać z ziemniakami i surówką.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”
Ryba z brokułami pod chrupiącą kruszonką

Składniki
- filety z dorsza lub miruny
- 1 brokuł
- pół pęczka koperku
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pół kostki masła
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki startego sera długodojrzewającego
Wykonanie
Filety umyć, oczyścić i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Brokuły zblanszować w osolonym wrzątku. Miękkie masło utrzeć z przeciśniętym czosnkiem, solą i posiekaną zieleniną. Na rybę nałożyć ziołowe masełko, ułożyć drobne różyczki brokułów. Bułkę tartą wymieszać w miseczce ze startym serem i olejem, wymieszać, aby powstała kruszonka. Posypać nią rybę z brokułami.
Danie zapiekać w 180 stopniach przez ok. 25 min.
Smak kruszonki można wzbogacić drobno posiekanymi suszonymi pomidorami, orzechami włoskimi czy kaparami.
Przepis Katarzyny Skuty
Kopytka z zielonym warzywnym sosem

Składniki na tradycyjne kopytka:
- 0,5 kg ziemniaków
- ok. 0,5 szklanki mąki pszennej
- małe jajko
- sól
Składniki na sos:
- 20 dag bobu (może być mrożony)
- garść rukoli lub bazylii
- 2 łyżki śmietany
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kopytka: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę i pozostawić do wystygnięcia. Do wystudzonych ziemniaków wbić jajko, dodać mąkę i wyrobić ciasto. Mąki być może trzeba będzie dodać trochę więcej, ciasto po wyrobieniu nie powinno się lepić do rąk.
Odrywać kawałki ciasta, ba blacie podsypanym mąką nadać im kształt rulonu, po czym odcinać nożem kawałki ciasta. Na końcu każdy z nich przygnieść widelcem, aby powstały prążki. Gotować w osolonym wrzątku około 2-3 minuty od wypłynięcia.
Sos: Bób ugotować w osolonym wrzątku, przestudzić, obrać. Przełożyć do malaksera, dodać śmietanę, rukolę lub bazylię, czosnek, sól i pieprz. Składniki zmiksować na gładko.
Przepis Katarzyny Skuty
Gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami

Składniki:
- 400 g łopatki wieprzowej
- 100 g pieczarek
- 1 mała papryka czerwona
- 1 mała zielona papryka
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki ryżowej
- natka pietruszki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- szczypta chili
- sól
- pieprz
- woda
Wykonanie
W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Wieprzowinę kroimy w kostkę, wrzucamy do miseczki, posypujemy mąką i mieszamy. Mięso dodajemy do cebuli i obsmażamy. Dolewamy trochę wody i dusimy mięso do miękkości. Jeżeli jest potrzeba dolewamy więcej wody, żeby mięso nam się nie przypaliło. Dodajemy przyprawy. Paprykę kroimy w kostkę, a pieczarki na większe kawałki i dodajemy do mięsa. Gdy wszystko będzie miękkie podajemy z ulubionymi dodatkami i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga „Kuchenne wariacje”
Szpinakowe tagliatelle z łososiem

Składniki
- 1,5 szklanki mąki
- 1 duża garść szpinaku
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki soli + odrobina do posolenia ryby
- 300g fileta z łososia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100ml śmietanki 30%
- 4 łyżki pestek granata
- pieprz do smaku
Wykonanie
Makaron. W przesianej na blat mące robimy wgłębienie, wbijamy jajko, solimy i dodajemy posiekany drobno szpinak. Siekamy całość, wyrabiamy dłońmi i wałkujemy. Cieniutkie ciasto kroimy maszynką lub nożem na szerokość ok 5-6mm. Gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Łososia myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy rybę, doprawiamy, podlewamy śmietanką i cały czas mieszamy aż do miękkości. Łączymy z makaronem i pestkami granatu, podajemy na ciepło.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”
Zielona zapiekanka makaronowa z pesto, szpinakiem i kurczakiem

Składniki
- 40 dag makaronu kolanka
- podwójna pierś z kurczaka
- 20 dag mrożonego szpinaku
- 2 łyżki jogurtu
- 2 łyżki śmietany
- pół opakowania sera blue
- suszone pomidory
- przyprawy
- miseczka pesto z bazylii: zblendowa garść listków bazylii, twardy ser, 2 ząbki czosnku, 3 orzechy włoskie, oliwa, sok z cytryny
Wykonanie
Kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować w bazylii, pieprzu i soli. Zmiksować składniki do pesto. Makaron ugotować al dente. Do podsmażonego kurczaka dodać szpinak, a gdy się rozmrozi, pesto. Dodać również ser blue, śmietanę i jogurt. W naczyniu żaroodpornym wymieszać makaron z zawartością patelni, dodać pomidory. Zapiekać przez 20 minut w 180 stopniach.
Przepis Aleksandry Faiks
Potrawka z kurczaka z rosołu z warzywami

Składniki
- mięso z kurczaka z rosołu
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 6 pieczarek
- 1 papryka
- 2 pomidory
- 1 cukinia
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól, pieprz
- 1-2 łyżeczki przyprawy gyros (w składzie m.in. kolendra, czosnek, kmin rzymski, imbir, kardamon, rozmaryn)
- ryż
Wykonanie
Mięso z rosołu oddzielić od kości. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać posiekany czosnek i pieczarki. Następnie wrzucić mięso, pokrojoną paprykę oraz pomidory obrane ze skóry i pokrojone w kostkę. Pod koniec duszenia wrzucić cukinię pokrojoną w kostkę (cukinia szybko staje się miękka). Doprawić solą, pieprzem i przyprawą gyros. Podawać z ryżem.
Przepis Karoliny Marczewskiej
Zobacz też inne przepisy naszych Czytelników:
