Jajko wielkanocne jest znakiem nowego życia, przezwyciężeniem śmierci porównanym do przebijania skorupki. Wykluwający się kurczak dla chrześcijan symbolizuje zwycięstwo życia, jest znakiem Chrystusowego i ludzkiego zmartwychwstania. Dzielenie się jajkiem podczas śniadania wielkanocnego ma odniesienie do wigilijnego opłatka. Jajko pełni rolę podarunku, którego intencją jest życzenie pomnażania sił witalnych.
Jaja są jednym z najpowszechniejszych źródeł pożywienia. Czemu zawdzięczamy ich korzystny wpływ na zdrowie człowieka? Przede wszystkim są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. Ponadto są źródłem ważnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin A, E i D oraz luteiny, która wpływa pozytywnie na wzrok.
W przypadku jajek mamy 4 klasy wagowe:
XL – jajka o masie równej lub większej od 73g;
L – od 63g do 73g;
M – od 53g do 63g;
S – lżejsze niż 53g.
Im starsza kura, tym większe jaja znosi. Dlatego można się spodziewać, że „eski” będą pochodzić od kur z początku, a „iks elki” z końca cyklu nieśności. Takie jajka będą różniły się przede wszystkim ilością białka, którego będzie znacznie więcej w dużych jajach niż małych. Natomiast średnica żółtka rośnie w znacznie w mniejszym stopniu.
Za ile można więc kupić jajka na krakowskich targowiskach (ceny z 8 kwietnia 2025 roku)? Małe jajka "eski" można kupić na placu Na Suchych Stawach już za 80 gr za sztukę. Duże jaja "L" można tam znaleźć w cenie 1 zł, a od zielononóżki za 1,20 zł.
Na Starym Kleparzu najtańsze są jaja przepiórcze - za 75 gr. Ceny jaj kurzych oscylują między 95 gr a 1,70 zł w przypadku jaj od zielononóżki.
