Przepis na pyszną przekąskę: marynowany żółty ser.

Zanim zapełnimy swoją spiżarnię kompotami, dżemami i ogórkami przyrządzanymi na sto sposobów, sięgnijmy po… ser żółty. Ser marynowany to pyszna, ale przede wszystkim szybka przekąska, która sprawdzi się idealnie jako dodatek do sałatek lub wina. Do przygotowania w zaledwie kilka minut!

Składniki

  • 200 g sera Gouda MSM Mońki
  • garść oliwek zielonych z pestką
  • garść oliwek Kalamata
  • 3 sztuki świeżej papryki pepperoni
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 200 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno


Wykonanie

Ser pokroić w dwucentymetrowe kostki, dodać oliwki, pokrojoną w krążki paprykę i igiełki rozmarynu. Wszystkie składniki wymieszać, przełożyć do słoika i zalać olejem. Odstawić na parę dni, żeby rozmaryn i papryka uwolniły swój smak.

Zobacz też: Gruszki w syropie na zimę

Zobacz też: Imbir kandyzowany

Zobacz też: Szybkie dżemy dla zapracowanych w nowoczesnym wydaniu

Zobacz też: Kuchnia tajska. Jak zrobić zupę z krewetkami w stylu tajskim?


Zobacz też:
Kuchnie świata. Seweryn Gałysz: Jadłem czipsy z koników polnych i żaby na patyku

Zobacz też: - Ile domów we Włoszech, tyle różnych wersji makaronu - mówi Justyna Czekaj-Grochowska, autorka książki ,,Buonissima!”

Zobacz też: Lasagne z curry i mlekiem kokosowym

Zobacz też: Krewetki z jarmużem, pomidorami i dzikim ryżem

Zobacz też: Pomysł na szybki obiad. Pilaw z kurkami i indykiem

Zobacz też: Zupa z ciecierzycy i zielonej soczewicy

Zobacz też: Kolumbijskie smaki w twojej kuchni – arepa i empandas

Zobacz też: Kuchnia początków XX wieku. Co jadali nasi pradziadowie?

Zobacz też:
Wojciech Bosak: Kraków to stolica polskiego wina

Sprawdź się! Czy jesz po krakowsku? Magda Gessler odpanie przy pierwszym pytaniu! A ty?

Źródło: Dzień Dobry TVN