Zanim zapełnimy swoją spiżarnię kompotami, dżemami i ogórkami przyrządzanymi na sto sposobów, sięgnijmy po… ser żółty. Ser marynowany to pyszna, ale przede wszystkim szybka przekąska, która sprawdzi się idealnie jako dodatek do sałatek lub wina. Do przygotowania w zaledwie kilka minut!
Składniki
- 200 g sera Gouda MSM Mońki
- garść oliwek zielonych z pestką
- garść oliwek Kalamata
- 3 sztuki świeżej papryki pepperoni
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
- 200 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
Wykonanie
Ser pokroić w dwucentymetrowe kostki, dodać oliwki, pokrojoną w krążki paprykę i igiełki rozmarynu. Wszystkie składniki wymieszać, przełożyć do słoika i zalać olejem. Odstawić na parę dni, żeby rozmaryn i papryka uwolniły swój smak.
Zobacz też:Gruszki w syropie na zimę
Zobacz też:Imbir kandyzowany
Zobacz też:Szybkie dżemy dla zapracowanych w nowoczesnym wydaniu
Zobacz też:Kuchnia tajska. Jak zrobić zupę z krewetkami w stylu tajskim?
Zobacz też:Kuchnie świata. Seweryn Gałysz: Jadłem czipsy z koników polnych i żaby na patyku
Zobacz też: - Ile domów we Włoszech, tyle różnych wersji makaronu - mówi Justyna Czekaj-Grochowska, autorka książki ,,Buonissima!”
Zobacz też:Lasagne z curry i mlekiem kokosowym
Zobacz też:Pomysł na szybki obiad. Pilaw z kurkami i indykiem
Zobacz też:Zupa z ciecierzycy i zielonej soczewicy
Zobacz też:Kolumbijskie smaki w twojej kuchni – arepa i empandas
Zobacz też:Kuchnia początków XX wieku. Co jadali nasi pradziadowie?
Zobacz też:Wojciech Bosak: Kraków to stolica polskiego wina
Sprawdź się!Czy jesz po krakowsku? Magda Gessler odpanie przy pierwszym pytaniu! A ty?
Źródło: Dzień Dobry TVN