https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pyszna, prosta pasta z białej fasoli [PRZEPIS]

Anna Brusewicz
Anna Brusewicz
Pyszna, prosta pasta z białej fasoli

Anna Brusewicz to zapalona podróżniczka i miłośniczka kuchni świata. Na blogu Świat według Tatami eksperymentuje ze smakami z Baśni z 1001 nocy. Z każdej podróży przywozi nowe przepisy i przyprawy. Gotuje, a potem robi eksperymenty na przyjaciołach. Jej ulubiona kuchnia pochodzi z Indii, a najbardziej smaczne przekąski wyszukuje na Bliskim Wschodzie. Kuchnię opiera na daniach wegetariańskich. Dobre jedzenie łączy ze zdrowym stylem życia.

Składniki

  • 3/4 szklanki białej fasoli (np. Jaś),
  • 4 łyżki pasty tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • około 6-7 łyżek wody
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Fasolę namoczyć przez noc, ugotować do miękkości, zmiksować blenderem na gładką masę. Dobrze jest dodać do miksowania chociaż 2 łyżki wody, będzie łatwiej (można użyć fasoli z puszki). Dodać cytrynę, pastę tahini, przyprawy i resztę wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Dokładnie wymieszać. Jeżeli lubicie możecie dodać również czosnek, chociaż ten prosty zestaw mnie wyjątkowo smakuje bez. Przybrać natką pietruszki, można posypać sezamem lub pestkami dyni czy słonecznika. 
Podawać z pełnoziarnistym pieczywem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska