Anna Brusewicz to zapalona podróżniczka i miłośniczka kuchni świata. Na blogu Świat według Tatami eksperymentuje ze smakami z Baśni z 1001 nocy. Z każdej podróży przywozi nowe przepisy i przyprawy. Gotuje, a potem robi eksperymenty na przyjaciołach. Jej ulubiona kuchnia pochodzi z Indii, a najbardziej smaczne przekąski wyszukuje na Bliskim Wschodzie. Kuchnię opiera na daniach wegetariańskich. Dobre jedzenie łączy ze zdrowym stylem życia.
Składniki
- 3/4 szklanki białej fasoli (np. Jaś),
- 4 łyżki pasty tahini
- 2 łyżki soku z cytryny
- około 6-7 łyżek wody
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Fasolę namoczyć przez noc, ugotować do miękkości, zmiksować blenderem na gładką masę. Dobrze jest dodać do miksowania chociaż 2 łyżki wody, będzie łatwiej (można użyć fasoli z puszki). Dodać cytrynę, pastę tahini, przyprawy i resztę wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Dokładnie wymieszać. Jeżeli lubicie możecie dodać również czosnek, chociaż ten prosty zestaw mnie wyjątkowo smakuje bez. Przybrać natką pietruszki, można posypać sezamem lub pestkami dyni czy słonecznika.
Podawać z pełnoziarnistym pieczywem.
Nie masz pomysłu na obiad? Zobacz: Przepisy na szybkie dania z makaronem
Zainspiruj się! Zobacz przepisy naszych Czytelników na dania z ziemniakami!
Zobacz koniecznie: Ziemniaki. Skąd pochodzą, ile jest odmian i czy są kaloryczne?
Zobacz też: TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane
Zobacz koniecznie: Top 8 dań wegetariańskich, które polubisz
Zobacz propozycje na dania z cukinią naszych Czytelników:
TOP 10 dań z cukinii naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: TOP 10 przepisów na potrawy z ciasta francuskiego. Na słono i na słodko
Zobacz koniecznie: TOP 10 dań z kurczaka naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić
