Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pyzy z mięsem z rosołu, pyzy klasztorne lub pyzy jarmarczne: zobacz pomysły na pyszne pyzy ziemniaczane [PRZEPISY]

mad
Macie ochotę na pyszne pyzy? Zobaczcie przepisy!
Macie ochotę na pyszne pyzy? Zobaczcie przepisy! Fot. Karolina Marczewska
Kochamy pyzy. I dobrze. To danie tradycyjnej kuchni polskiej, najczęściej wypełniane farszem „z rosołu”. Jak zrobić dobre pyzy? Zobacz 3 przepisy na: pyzy z mięsem z rosołu, pyzy klasztorne lub pyzy jarmarczne z bundzem lub twarogiem.

Pyzy to polskie kluski w kształcie kulek. Domowe pyzy świetnie smakują same, ale również też wypełnione farszem. Zobaczcie przepisy.

Spis treści

Pyzy z mięsem z rosołu [PRZEPIS]

Pyzy z mięsem z rosołu.
Pyzy z mięsem z rosołu. Fot. Karolina Marczewska

Składniki na pyzy

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól

Kupuj w dobrej cenie!

Składniki na farsz

  • 500 g mięsa drobiowego z rosołu
  • 2 cebule
  • łyżka oleju
  • łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz

Wykonanie
Farsz. Mięso zmielić w maszynce. Cebule pokroić i zeszklić na łyżce oleju, dodać do mięsa, dosmakować majerankiem, solą i pieprzem. 
Pyzy. Ziemniaki ugotować, przepuścić przez maszynkę do mielenia lub praskę do ziemniaków, wymieszać z mąkami, żółtkami i solą, zagnieść ciasto. Z ziemniaczanego ciasta formować kulki, rozpłaszczać na dłoni i w środek nakładać łyżeczkę farszu, zlepić. Pyzy gotować we wrzącej i osolonej wodzie przez ok. 8 minut. Podawać z podsmażonym boczkiem i cebulką.
Przepis Karoliny Marczewskiej

Pyzy „klasztorne” [PRZEPIS]

Pyzy „klasztorne”.
Pyzy „klasztorne”. fot. pixabay

- Przepisem na te pyzy podzieliły się ze mną austriackie zakonnice, stąd nazwa „pyzy klasztorne”. Są miękkie i zawsze wychodzą! Pamiętajmy, żeby nie dodawać do ciasta jajek, bo będą gumowate. Zaproponowałam farsz z mięsa, ale pyzy można zrobić z jakimkolwiek innym farszem – mówi Barbara Stachurska z Krakowa.

Składniki na pyzy

  • ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki sypkiego grysiku
  • mleko do zarobienia ciasta

Składniki na farsz

  • mięso z rosołu
  • cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • ewentualnie kapusta kiszona
  • smalec

Dodatkowo

  • masło
  • bułka tarta

Wykonanie
Ziemniaki zemleć w maszynce, dodać mąkę ziemniaczaną, sypki grysik i tyle mleka, ile przyjmie ciasto. Formować krążki, na środek nałożyć farsz i formować pyzy. Gotować w osolonej wodzie około 3-4 minuty od wypłynięcia. Ugotowane polać masłem z bułka tartą.
Farsz. Mięso z rosołu zemleć w maszynce. Na patelni podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać mięso. Doprawić do smaku solą i dużą ilością pieprzu. Można dodać kapustę kiszoną.

Kupuj w dobrej cenie

Pyzy jarmarczne z bundzem lub twarogiem [PRZEPIS]

Pyzy jarmarczne z bundzem lub twarogiem.
Pyzy jarmarczne z bundzem lub twarogiem. Fot. Paulina Nosek

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 300 g twarogu lub bundzu
  • biała cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 kabanosy
  • łyżeczka smalcu
  • sól i pieprz do smaku
  • kawałek słoniny
  • pęczek natki pietruszki

Wykonanie
Ziemniaki obrać i dokładnie umyć. Połowę pokroić na mniejsze kawałki i gotować w osolonej wodzie do miękkości. Drugą połowę zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach (tej najostrzejszej, wypukłej) i mocno odcisnąć w czystej ściereczce.
Ugotowane ziemniaki odcedzić i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z surowymi ziemniakami i wyrobić ciasto. Na łyżeczce smalcu podsmażyć drobno posiekaną cebulę ze startym czosnkiem. Bundz oraz zeszkloną cebulę zemleć przez maszynkę na najmniejszych oczkach. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z ciasta uformować niewielkie placuszki, nałożyć nadzienie i dokładnie zlepić. Ugotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.
Podać polane stopioną słoniną, z kawałkami kabanosów i natką pietruszki.
Przepis Pauliny Nosek

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska