Pyzy to polskie kluski w kształcie kulek. Domowe pyzy świetnie smakują same, ale również też wypełnione farszem. Zobaczcie przepisy.
Spis treści
Pyzy z mięsem z rosołu [PRZEPIS]
Składniki na pyzy
- 1 kg ziemniaków
- 2 żółtka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
Kupuj w dobrej cenie!
Składniki na farsz
- 500 g mięsa drobiowego z rosołu
- 2 cebule
- łyżka oleju
- łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
Wykonanie
Farsz. Mięso zmielić w maszynce. Cebule pokroić i zeszklić na łyżce oleju, dodać do mięsa, dosmakować majerankiem, solą i pieprzem.
Pyzy. Ziemniaki ugotować, przepuścić przez maszynkę do mielenia lub praskę do ziemniaków, wymieszać z mąkami, żółtkami i solą, zagnieść ciasto. Z ziemniaczanego ciasta formować kulki, rozpłaszczać na dłoni i w środek nakładać łyżeczkę farszu, zlepić. Pyzy gotować we wrzącej i osolonej wodzie przez ok. 8 minut. Podawać z podsmażonym boczkiem i cebulką.
Przepis Karoliny Marczewskiej
Pyzy „klasztorne” [PRZEPIS]
- Przepisem na te pyzy podzieliły się ze mną austriackie zakonnice, stąd nazwa „pyzy klasztorne”. Są miękkie i zawsze wychodzą! Pamiętajmy, żeby nie dodawać do ciasta jajek, bo będą gumowate. Zaproponowałam farsz z mięsa, ale pyzy można zrobić z jakimkolwiek innym farszem – mówi Barbara Stachurska z Krakowa.
Składniki na pyzy
- ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków
- szklanka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki sypkiego grysiku
- mleko do zarobienia ciasta
Składniki na farsz
- mięso z rosołu
- cebula
- sól, pieprz do smaku
- ewentualnie kapusta kiszona
- smalec
Dodatkowo
- masło
- bułka tarta
Wykonanie
Ziemniaki zemleć w maszynce, dodać mąkę ziemniaczaną, sypki grysik i tyle mleka, ile przyjmie ciasto. Formować krążki, na środek nałożyć farsz i formować pyzy. Gotować w osolonej wodzie około 3-4 minuty od wypłynięcia. Ugotowane polać masłem z bułka tartą.
Farsz. Mięso z rosołu zemleć w maszynce. Na patelni podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać mięso. Doprawić do smaku solą i dużą ilością pieprzu. Można dodać kapustę kiszoną.
Kupuj w dobrej cenie
Pyzy jarmarczne z bundzem lub twarogiem [PRZEPIS]
Składniki
- 1,5 kg ziemniaków
- 300 g twarogu lub bundzu
- biała cebula
- ząbek czosnku
- 2 kabanosy
- łyżeczka smalcu
- sól i pieprz do smaku
- kawałek słoniny
- pęczek natki pietruszki
Wykonanie
Ziemniaki obrać i dokładnie umyć. Połowę pokroić na mniejsze kawałki i gotować w osolonej wodzie do miękkości. Drugą połowę zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach (tej najostrzejszej, wypukłej) i mocno odcisnąć w czystej ściereczce.
Ugotowane ziemniaki odcedzić i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z surowymi ziemniakami i wyrobić ciasto. Na łyżeczce smalcu podsmażyć drobno posiekaną cebulę ze startym czosnkiem. Bundz oraz zeszkloną cebulę zemleć przez maszynkę na najmniejszych oczkach. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z ciasta uformować niewielkie placuszki, nałożyć nadzienie i dokładnie zlepić. Ugotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.
Podać polane stopioną słoniną, z kawałkami kabanosów i natką pietruszki.
Przepis Pauliny Nosek
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?