https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Sernik nowojorski. Ten niezwykły wypiek dosłownie rozpływa się w ustach. Zobacz przepis

oprac. Magda Smoleń
Sernik nowojorski charakteryzuje się cienkim spodem z kruszonych ciastek i grubą, jednolitą warstwą masy serowej o wyjątkowo kremowej konsystencji.
Sernik nowojorski charakteryzuje się cienkim spodem z kruszonych ciastek i grubą, jednolitą warstwą masy serowej o wyjątkowo kremowej konsystencji. Fot. materiały prasowe
Podobno nowojorczycy wierzą, że ich sernik (zwany tam cheesecake) był pierwszy na świecie i nikt wcześniej takiego ciasta nie robił. Jakkolwiek było, warto go spróbować, bo jest wyjątkowo kremowy i dosłownie rozpływa się w ustach. Może też być ciekawą alternatywą dla tradycyjnego polskiego sernika.

Sernik jest tak głęboko zakorzeniony w naszej tradycji, że często traktujemy go jak typowo polskie ciasto. Nie wyobrażamy też sobie, żeby mogło go zabraknąć w naszych domach w czasie większych uroczystości. Tymczasem historia tego przysmaku sięga już czasów starożytnych, a jego liczne odmiany znane są na całym świecie. Jednym z cieszących się największą sławą jest sernik nowojorski.

Sekret wyjątkowej konsystencji sernika nowojorskiego

Sernik nowojorski charakteryzuje się cienkim spodem z kruszonych ciastek i grubą, jednolitą warstwą masy serowej o wyjątkowo kremowej konsystencji. Jego stworzenie przypisywane jest słynnemu nowojorskiemu restauratorowi Arnoldowi Reubenowi, który ponad 100 lat temu postanowił wykorzystać do przyrządzenia tego deseru serek śmietankowy. Aby nadać sernikowi nowojorskiemu odpowiednią wilgotność piecze się go w tzw. kąpieli wodnej lub łaźni wodnej.

- Istotne znaczenie dla gęstej, aksamitnej konsystencji sernika nowojorskiego ma również zastosowanie dużej liczby jaj – mówi Tomasz Jokiel, ekspert marki Fermy Drobiu Jokiel. – Najlepiej sprawdzi się tu połączenie całych jaj i żółtek.

Składniki

Spód

  • 300 g klasycznych kruchych herbatników typu petit beurre

  • 60 g masła (plus1 łyżka masła do smarowania blachy)


Masa serowa

  • 6 jaj

  • 5 żółtek jaj

  • 1,25 kg kremowego sera twarogowego typu cream cheese

  • 250 g cukru pudru

  • 40 g mąki pszennej

  • nasionka z jednej laski wanilii

  • 1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu

  • 1 łyżeczka drobno startej skórki pomarańczowej

  • sok z ½ cytryny

Polewa

  • 500 ml kwaśnej śmietany 18%

  • 50 g cukru

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 100 g drobno pokruszonej czekolady do dekoracji

Sposób przygotowania

Spód

Na dno formy tortowej (26 cm z odpinaną obręczą), kładziemy arkusz papieru do pieczenia i zapinamy obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Boki obręczy smarujemy odrobiną masła. Herbatniki dokładnie kruszymy w malakserze na ostrym ostrzu i wysokich obrotach, a potem dokładamy masło. Dokładnie mieszamy. Przygotowaną masą wykładamy dno tortownicy i mocno dociskamy ciasto do spodu blachy. Wstawiamy do lodówki.

Masa serowa

Do misy robota planetarnego wkładamy ser, dodajemy 6 jajek, 5 żółtek, cukier puder, ziarenka wanilii, sok z cytryny, cynamon i skórkę pomarańczy. Miksujemy na gładką masę przez około 2-3 minuty. Na wcześniej przygotowaną tortownicę ze spodem wylewamy delikatnie masę serową.

Pieczenie

Na spodzie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne zawierające 1,5 litra ciepłej wody. Masę serową pieczemy w 180 stopniach bez termoobiegu na grzałkach góra i dół przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę na 120 stopni i pieczemy sernik przez kolejne 70 minut. Po tym czasie piekarnik lekko uchylamy i zostawiamy sernik do ostygnięcia na około 1 godzinę. Następnie ciasto wyciągamy, ostudzamy i wkładamy na noc do lodówki.

Polewa

W mikserze łączymy na gładką masę śmietanę, cukier puder i sok z cytryny. Z lodówki wyciągamy blachę z sernikiem. Zdejmujemy delikatnie obręcz. Smarujemy ciasto przygotowaną polewą i dekorujemy pokruszoną czekoladą. Odstawiamy do lodówki, by polewa stężała.





emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska