Jesienne, bure popołudnia to najlepszy czas na małe odstępstwa od diety i poprawiające nadszarpnięte ponurą aurą samopoczucie słodkości. Bo czy może być lepszy „poprawiacz” nastroju niż domowa szarlotka, przywołująca wspomnienie słodkich wypieków jak u mamy? Proponujemy nieco inną, szybszą wersję! Zrobisz ją w 5 minut!
Składniki na 12 porcji (12 babeczek)
- jabłka – 1 kg + 3 sztuki do dekoracji
- białe wino półsłodkie – 1/2 szklanki
- sok z cytryny – 1 łyżka
- cukier wanilinowy – ½ opakowania
- budyń waniliowy – 1 opakowanie
- mleko – 1 szklanka
- cukier – ½ szklanki
- cynamon – ½ łyżeczki
- mini babeczki do nadzień słodkich (np. Dan Cake)
Przygotowanie:
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, pozostawić 2 sztuki nieobrane do dekoracji. Pokrojone jabłka skropić sokiem z cytryny. Białe wino, cukier i cukier wanilinowy zagotować. Dodać jabłka i gotować mieszkając aż zmiękną. Masę jabłeczną wystudzić. W oddzielnym garnku zagotować ¾ szklanki mleka. Budyń rozpuścić w pozostałej ¼ szklanki mleka, wlać do gotującego się mleka energicznie mieszając. Dodać cynamon, wymieszać. Minibabeczki wypełnić do połowy masą jabłeczną. Na masę wyłożyć budyń. Udekorować plasterkami jabłka ze skórką. Podawać wystudzone.
Smacznego!
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?