Jesienne, bure popołudnia to najlepszy czas na małe odstępstwa od diety i poprawiające nadszarpnięte ponurą aurą samopoczucie słodkości. Bo czy może być lepszy „poprawiacz” nastroju niż domowa szarlotka, przywołująca wspomnienie słodkich wypieków jak u mamy? Proponujemy nieco inną, szybszą wersję! Zrobisz ją w 5 minut!
Składniki na 12 porcji (12 babeczek)
- jabłka – 1 kg + 3 sztuki do dekoracji
- białe wino półsłodkie – 1/2 szklanki
- sok z cytryny – 1 łyżka
- cukier wanilinowy – ½ opakowania
- budyń waniliowy – 1 opakowanie
- mleko – 1 szklanka
- cukier – ½ szklanki
- cynamon – ½ łyżeczki
- mini babeczki do nadzień słodkich (np. Dan Cake)
Przygotowanie:
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, pozostawić 2 sztuki nieobrane do dekoracji. Pokrojone jabłka skropić sokiem z cytryny. Białe wino, cukier i cukier wanilinowy zagotować. Dodać jabłka i gotować mieszkając aż zmiękną. Masę jabłeczną wystudzić. W oddzielnym garnku zagotować ¾ szklanki mleka. Budyń rozpuścić w pozostałej ¼ szklanki mleka, wlać do gotującego się mleka energicznie mieszając. Dodać cynamon, wymieszać. Minibabeczki wypełnić do połowy masą jabłeczną. Na masę wyłożyć budyń. Udekorować plasterkami jabłka ze skórką. Podawać wystudzone.
Smacznego!
