https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Szybki deser z jabłkami. Miniszarlotka jak u mamy w 5 minut! [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Minibabeczki z jabłkami smakują jak szarlotka! Zobacz prosty przepis.
Minibabeczki z jabłkami smakują jak szarlotka! Zobacz prosty przepis. Fot. materiały prasowe
Macie ochotę na szarlotkę jak u mamy, a brakuje wam czasu? Zobacz przepis na pyszny deser z jabłkami, który zrobisz w pięć minut!

Jesienne, bure popołudnia to najlepszy czas na małe odstępstwa od diety i poprawiające nadszarpnięte ponurą aurą samopoczucie słodkości. Bo czy może być lepszy „poprawiacz” nastroju niż domowa szarlotka, przywołująca wspomnienie słodkich wypieków jak u mamy? Proponujemy nieco inną, szybszą wersję! Zrobisz ją w 5 minut!

Składniki na 12 porcji (12 babeczek)

  • jabłka – 1 kg + 3 sztuki do dekoracji
  • białe wino półsłodkie – 1/2 szklanki
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • cukier wanilinowy – ½ opakowania
  • budyń waniliowy – 1 opakowanie
  • mleko – 1 szklanka
  • cukier – ½ szklanki
  • cynamon – ½ łyżeczki
  • mini babeczki do nadzień słodkich (np. Dan Cake)

Przygotowanie:
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, pozostawić 2 sztuki nieobrane do dekoracji. Pokrojone jabłka skropić sokiem z cytryny. Białe wino, cukier i cukier wanilinowy zagotować. Dodać jabłka i gotować mieszkając aż zmiękną. Masę jabłeczną wystudzić. W oddzielnym garnku zagotować ¾ szklanki mleka. Budyń rozpuścić w pozostałej ¼ szklanki mleka, wlać do gotującego się mleka energicznie mieszając. Dodać cynamon, wymieszać. Minibabeczki wypełnić do połowy masą jabłeczną. Na masę wyłożyć budyń. Udekorować plasterkami jabłka ze skórką. Podawać wystudzone.

Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska