Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wigilijny karp w nowoczesnej odsłonie: karp pieczony w migdałach [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Wigilijny karp w nowoczesnej odsłonie: pieczony w migdałach. Zobacz przepis.
Wigilijny karp w nowoczesnej odsłonie: pieczony w migdałach. Zobacz przepis. Fot. Katarzyna Jaworek
Macie ochotę na wigilijnego karpia przygotowanego nico inaczej? Karp pieczony w migdałach to danie, które zadowoli każde podniebienie. Zobaczcie przepis!

W większości domów w Polsce karp jest zazwyczaj podawany tradycyjnie, w formie smażonych na złoto dzwonków. To znany i prosty sposób na przygotowanie potrawy, której na wigilijnym stole nie może zabraknąć. My polecamy na Wigilię 2021 karpia w nieco nowoczesnej odsłonie: pieczonego w migdałach. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”.

Karp pieczony w migdałach [PRZEPIS]

SKŁADNIKI:

  • 1 sprawiony karp
  • 50g płatków migdałowych
  • sok z połowy cytryny
  • 50 g masła
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Karpia wyfiletować i pokroić na mniejsze kawałki. Rybę skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
Na maśle obsmażyć rybę po około 3 minuty z każdej strony.
Karpia przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać płatkami migdałowymi. Naczynie przykryć. Rybę piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pięć minut przed końcem pieczenia naczynie odkryć, aby płatki migdałowe się zarumieniły.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska