W większości domów w Polsce karp jest zazwyczaj podawany tradycyjnie, w formie smażonych na złoto dzwonków. To znany i prosty sposób na przygotowanie potrawy, której na wigilijnym stole nie może zabraknąć. My polecamy na Wigilię 2021 karpia w nieco nowoczesnej odsłonie: pieczonego w migdałach. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”.
Karp pieczony w migdałach [PRZEPIS]
SKŁADNIKI:
- 1 sprawiony karp
- 50g płatków migdałowych
- sok z połowy cytryny
- 50 g masła
- szczypta ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Karpia wyfiletować i pokroić na mniejsze kawałki. Rybę skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
Na maśle obsmażyć rybę po około 3 minuty z każdej strony.
Karpia przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać płatkami migdałowymi. Naczynie przykryć. Rybę piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pięć minut przed końcem pieczenia naczynie odkryć, aby płatki migdałowe się zarumieniły.
