Składniki
- litr rosołu z kury
- 5 dag masła
- 5 łyżek płatków owsianych instant
- 3 dag posiekanego pora
- żółtko
- 1/8 l słodkiej śmietanki
- cukier
- sól
- trochę startej gałki muszkatołowej
- świeżo zmielony pieprz
- 10 dag posiekanych: koperku, szczypiorku, natki pietruszki, szczawiu i ogórecznika
Wykonanie
Poddusić na maśle drobno posiekanego pora, dodać płatki owsiane i całość rozprowadzić gorącym rosołem. Posiekane zioła włożyć do rosołu, krótko razem zagotować na gładką zupę. Zdjąć garnek z ognia, odlać trochę zupy do miseczki, rozmieszać w niej żółtko oraz słodką śmietankę. Tą mieszaniną podprawić zupę i trochę ja podgrzać. Już nie gotować. Zupę krem przyprawić do smaku solą, cukrem, startą gałką muszkatołową oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Zobacz koniecznie!

Wideo