Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zdrowe desery. Domowy baton musli z płatków owsianych, siemienia lnianego i słonecznika [PRZEPIS]

mad
Domowy baton musli.
Domowy baton musli. Fot. Katarzyna Skuta
Jak zrobić w domu zdrowy baton musli? Musli to mieszanka płatków zbożowych, bakalii i suszonych owoców. Pamiętajmy, że gotowe batony zawierają często niezdrowe tłuszcze i cukry. A pyszny domowy baton można przygotować w domu. Zobaczcie przepis!

Domowy baton musli - przepis. Masz ochotę na słodką, zdrową przekąskę? Zobacz przepis naszej Czytelniczki Katarzyny Skuty na zdrową przekąskę.

Składniki

  • szklanka płatków owsianych
  • szklanka siemienia lnianego
  • szklanka słonecznika
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki posiekanej suszonej żurawiny
  • 3-4 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 60 g masła

Wykonanie
Płatki owsiane, siemię lniane i słonecznik uprażyć na suchej patelni, ok. 6-7 minut. Zostawić do wystygnięcia. Przełożyć do większej miski, dodać rodzynki i żurawinę.
Miód, cukier i masło włożyć do garnka, gotować przez chwilę mieszając co trochę aż cukier się rozpuści, po czym gotować na małym ogniu przez następne 5 minut nie mieszając, aż zrobi się gęsty syrop. Powstałą masą zalać nasiona i owoce, dokładnie wymieszać.
Keksówkę o długości około 30 cm wyłożyć folią spożywczą. Przełożyć do niej masę, wyrównać wierzch i lekko docisnąć. Chłodzić aż masa zastygnie.
Potem wyjąć z formy i pokroić na batony. Pyszne!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska