Przepisem na prostą zupę z cukinii podzieliła się nasza Czytelniczka Iwona Borowiec.
Składniki:
- 1 cukinia
- 4 marchewki
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 1 litr bulionu
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Wykonanie:
Cukinie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Marchewki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki, a cebule obieramy i szatkujemy.
Cebule podsmażamy w garnku na maśle. Dodajemy cukinię i marchewki, zalewamy bulionem. Wszystko gotujemy do miękkości około 20 minut. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, ziołami, oliwą z oliwek i miksujemy wszystko na gładką masę.
Podajemy z kromką pełnoziarnistego pieczywa lub groszkiem ptysiowym.
