https://gazetakrakowska.pl
reklama
Pasek artykułowy - wybory

Zupa z dyni. Prosta zupa z dyni z dodatkiem ziemniaków [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Prosta zupa z dyni z dodatkiem ziemniaków. Zobaczcie przepis!
Prosta zupa z dyni z dodatkiem ziemniaków. Zobaczcie przepis! Fot. Iwona Borowiec
Dynia, ziemniaki, cebula i rosół lub bulion. Nic więcej nie potrzeba, by zrobić pyszną zupę z dyni. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.

Przepisem na prostą zupę z dyni podzieliła się nasza Czytelniczka Iwona Borowiec.

Składniki:

  • 1 nieduża dynia
  • 4 średnie cebule
  • kilka ziemniaków
  • 3 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
  • 800 ml rosołu drobiowego lub wołowego
  • 1 szklanka śmietany
  • 3 płaskie łyżeczki mąki
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Dynię obrać, pestki usunąć. Całość miąższu pokroić w kostkę - nie musi być regularna. Cebulę posiekać niezbyt drobno. Ziemniaki obrać i pokroić w niedużą kostkę.
Dynię, ziemniaki i cebulę zalać w garnku rosołem, dodać sok z cytryny lub ocet winny, sól i pieprz. Gotować około pół godziny. Warzywa odcedzić, przetrzeć przez sito lub zmiksować w blenderze - jak ktoś lubi zupy kremy, ale nie jest to konieczne. Można zostawić warzywa w całości. Śmietanę zagęścić mąką, dodać do zupy, wymieszać i jeszcze raz zagotować. Zupa z dyni świetnie smakuje posypana pestkami słonecznika.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska