Przepisem na prostą zupę z dyni podzieliła się nasza Czytelniczka Iwona Borowiec.
Składniki:
- 1 nieduża dynia
- 4 średnie cebule
- kilka ziemniaków
- 3 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
- 800 ml rosołu drobiowego lub wołowego
- 1 szklanka śmietany
- 3 płaskie łyżeczki mąki
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Dynię obrać, pestki usunąć. Całość miąższu pokroić w kostkę - nie musi być regularna. Cebulę posiekać niezbyt drobno. Ziemniaki obrać i pokroić w niedużą kostkę.
Dynię, ziemniaki i cebulę zalać w garnku rosołem, dodać sok z cytryny lub ocet winny, sól i pieprz. Gotować około pół godziny. Warzywa odcedzić, przetrzeć przez sito lub zmiksować w blenderze - jak ktoś lubi zupy kremy, ale nie jest to konieczne. Można zostawić warzywa w całości. Śmietanę zagęścić mąką, dodać do zupy, wymieszać i jeszcze raz zagotować. Zupa z dyni świetnie smakuje posypana pestkami słonecznika.

Wideo