Nieopodal Starego Kleparza, przy ulicy Św. Filipa 14 w niedzielę 6 października od 10 poznawać będziemy tradycyjne metody przetwarzania żywności.
W ramach projektu Slow Food-CE i pod patronatem Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej Kraków 2019, sąsiedzkie targi na Placu Handelka gromadzą coraz większą społeczność osób zainteresowanych powrotem do rzemieślniczych metod przetwarzania produktów regionalnych. Już 6 października na kolejnym z cyklu wydarzeń spotkać będzie można lokalnych wystawców, którzy oddali się zamiłowaniu do kiszenia, marynowania i wekowania. Czas na przetwory!
Poprzednie edycje targów z produktami z naszego regionu udowodniły, że grupa osób zainteresowanych zdrowym żywieniem stale się powiększa. Nieopodal Starego Kleparza, przy ulicy Św. Filipa 14 w niedzielę 6 października od 10 poznawać będziemy tradycyjne metody przetwarzania żywności.
Podczas tej edycji wystawcy z naszego regionu zaproponują szeroki wybór przetworów, kiszonek miodów, soków i syropów! Wśród wystawców znajdą się: Kalwaryjskie Przetwory, Lato w Słoiku, Dzikie Smaki, Miody Morawskich, Będzie też Bartkowa Barć z miodami, sokami, syropami i ziołomiodami, Baba Jagła z serami i przetworami.
Wymiana doświadczeń
Wydarzenia na Placu Handelka mają na celu nie tylko sprzedaż produktów, ale przede wszystkim stworzenie przestrzeni do wymiany doświadczeń i wiedzy na temat świadomości zdrowego odżywiania i wybierania odpowiednich produktów. Dlatego też, jak podczas każdej edycji, nie zabraknie pogadanek i warsztatów. Poznamy również bliżej głąbika krakowskiego. Zaprezentuje go Michał Cienki, szef kuchni z restauracji Art.
Głąbik krakowski
Głąbik krakowski to rodzaj sałaty łodygowej, posiadającej wyjątkowo delikatną, kruchą i chrupiącą, bogatą w witaminę C łodygę, czyli tzw. głąbik. Warzywo było popularne na terenie Małopolski jeszcze w XIX wieku. Jadano je najczęściej w postaci kiszonej, w surówkach bądź w zupie. Obecnie za sprawą Targów w Krakowie, organizatora Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®, podjęto próbę odrodzenia kultury uprawy głąbików.
We współpracy z dziesięcioma szefami kuchni z Krakowa zasadzono kilkaset sadzonek głąbika. Oficjalne zbiory planowane są w październiku.
Jak pokazały poprzednie edycje, wiele osób interesuje się ekologicznymi i rzemieślniczymi produktami, chcąc świadomie wybierać te dobre dla zdrowia. Powrót do idei slow food i przywracanie działalności rzemieślniczej staje się nowym podejściem w życiu mieszkańców naszego miasta.
Data: 06.10.2019 r.
Plac Handelka, ul. św. Filipa 14
Zobacz koniecznie: Przetwory na zimę: ogórki, papryki, pomidory, kapusta. TOP 10 przepisów naszych Czytelników
Nie masz pomysłu na obiad? Zobacz: Przepisy na szybkie dania z makaronem
Zainspiruj się! Zobacz przepisy naszych Czytelników na dania z ziemniakami!
Zobacz koniecznie: Ziemniaki. Skąd pochodzą, ile jest odmian i czy są kaloryczne?
Zobacz też: TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane
Zobacz propozycje na dania z cukinią naszych Czytelników:
TOP 10 dań z cukinii naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: TOP 10 przepisów na potrawy z ciasta francuskiego. Na słono i na słodko
Zobacz koniecznie: TOP 10 dań z kurczaka naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić
