Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ależ to obłędnie pyszne! Eklerki z francuskim kremem patissiere [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Eklerki z francuskim kremem patissiere. Zobacz przepis na ten pyszny deser.
Eklerki z francuskim kremem patissiere. Zobacz przepis na ten pyszny deser. Fot. Sylwia Ładyga
Jeżeli chodzi za wami deser, który będzie obłędnie pyszny – domowe eklerki z francuskim kremem patissiere to coś dla was. Nie tylko dobrze smakują, ale i świetnie wyglądają. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.

Eklerki to podłużne ciastko w postaci parzonego ciasta przełożonego kremem. Eklerka prawdopodobnie została stworzona w XIX wieku we Francji. Niektórzy historycy spekulują, że jej autorem był Marie-Antoine Carême, francuski kucharz, żyjący w latach 1784-1833. Słowo „ekler” zapożyczone jest z francuskiego słowa éclair oznaczającego błyskawicę. Istnieje teoria, według której ciastko to zawdzięcza swoją francuską nazwę zgrabnej budowie, umożliwiającej jego „błyskawiczną” konsumpcję. Zapewniamy, że eklerki z francuskim kremem patissiere znikną z talerzy błyskawicznie!

Eklerki z francuskim kremem patissiere

Eklerki z francuskim kremem patissiere.
Eklerki z francuskim kremem patissiere. Fot. Sylwia Ładyga

Składniki na ciasto parzone

  • woda – 1 szklanka
  • jajko – 4 sztuki
  • mąka pszenna – 170 gram
  • masło – 125 gram

Składniki na krem pattissiere

  • mleko 3,2% – 600 ml
  • żółtko – 6 sztuk
  • cukier – 100 gram
  • mąka pszenna – 40 gram
  • mąka ziemniaczana – 40 gram
  • laska wanilii – 1 sztuka

Składniki na polewę czekoladową:

  • dobrej jakości czekolada – 50 gram
  • masło – 20 gram

Wykonanie
Ciasto.
W garnku gotujemy wodę z masłem, na gotującą wsypujemy mąkę i cały czas ucieramy drewnianą łyżką.
Ucieramy do momentu aż ciasto będzie szkliste i będzie odchodzić od ścianek, zdejmujemy z ognia, studzimy.
Po wystudzeniu dodajemy po 1 jajku i miksujemy  na gładką masę.
Ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy eklerki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 20-25 minut w 200C (w trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika!).
Po upieczeniu studzimy na kratce.

Krem pattissiere
Żółtka ucieramy z cukrem na gładką, jasną masę, dodajemy obie mąki, miksujemy.
Mleko gotujemy z ziarenkami wanilii, odstawiamy z ognia, dodajemy krem z żółtek, mieszamy.
Stawiamy na ogień i podgrzewamy cały czas mieszając.
Tak przygotowany nakrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia.

Polewa czekoladowa
Rozpuszczamy masło, dodajemy połamaną czekoladę, dokładnie mieszamy.

Złożenie eklerków
Wystudzone eklerki kroimy na 2 części, nakładamy creme patissiere za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego, przykrywamy drugą połową ciasta.
Polewamy czekoladą i zajadamy!
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

Polecamy:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska