Na świątecznym stole nie może zabraknąć pysznych, domowych wypieków. Zobaczcie przepis na sernik.
Składniki
- 1 kg zmielonego twarogu
- 250 g masła
- 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
- 6 jajek
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 150 ml śmietanki 36%
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g zurawiny całe owoce Bakalland
- 100 g śliwek całe owoce Bakalland
- 100 g daktyli całe owoce Bakalland
- 100 g rodzynek sułtańskich Bakalland
- 2 szklanki soku porzeczkowego
Wykonanie
Bakalie moczymy w soku porzeczkowym przez ok. 1 godzinę. Białka ubijamy na sztywno. Miękkie masło ubijamy i dodajemy do niego stopniowo po jednym żółtku, na przemian z 1 łyżką cukru pudru. Wszystkie składniki dokładnie ubijamy. Następnie do masy dodajemy zmielony ser oraz stopniowo, dalej miksując: cukier wanilinowy, śmietankę i mąkę ziemniaczaną. Dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy.
Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie przekładamy do niej całą masę. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 60 minut. W tym czasie w rondelku przygotowujemy masę bakaliową. Wszystkie suszone owoce podgrzewamy z sokiem porzeczkowym, aż połączą się ze sobą. Masę możemy również delikatnie zblendować. Wylewamy na wystudzony sernik.
Zobacz też:Jak przygotować karpia? 5 pomysłów na dania z karpia.
Zobacz też: Tradycyjna wigilijna kutia z pszenicą, makiem, miodem i orzechami
Zobacz też:Gołąbki z kaszą gryczaną z grzybami w śmietanie na świąteczny stół
Zobacz też:Dania wigilijne: zupa grzybowa wigilijna postna
Zobacz też:Ciasta na Wigilię i święta Bożego Narodzenia: pyszne ciasto "Poezja"
Zobacz też:Ciasta na Wigilię i Boże Narodzenie: sernik dla leniwych
Zobacz też:Ciasta na święta. Ciasto mocno alkoholowe „pijana zakonnica”