https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ciasta na Wigilię i Boże Narodzenie. Idealny sernik z bakaliowym musem [PRZEPIS]

mad
Sernik na Boże Narodzenie.
Sernik na Boże Narodzenie. materiały prasowe
Przepis na pyszny sernik z bakaliowym musem.

Na świątecznym stole nie może zabraknąć pysznych, domowych wypieków. Zobaczcie przepis na sernik.

Składniki

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 250 g masła
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
  • 6 jajek
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g zurawiny całe owoce Bakalland
  • 100 g śliwek całe owoce Bakalland
  • 100 g daktyli całe owoce Bakalland
  • 100 g rodzynek sułtańskich Bakalland
  • 2 szklanki soku porzeczkowego

Wykonanie
Bakalie moczymy w soku porzeczkowym przez ok. 1 godzinę. Białka ubijamy na sztywno. Miękkie masło ubijamy i dodajemy do niego stopniowo po jednym żółtku, na przemian z 1 łyżką cukru pudru. Wszystkie składniki dokładnie ubijamy. Następnie do masy dodajemy zmielony ser oraz stopniowo, dalej miksując: cukier wanilinowy, śmietankę i mąkę ziemniaczaną. Dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy.
Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie przekładamy do niej całą masę. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 60 minut. W tym czasie w rondelku przygotowujemy masę bakaliową. Wszystkie suszone owoce podgrzewamy z sokiem porzeczkowym, aż połączą się ze sobą. Masę możemy również delikatnie zblendować. Wylewamy na wystudzony sernik.

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska