Nasza Loteria

Desery. Domowe rogaliki drożdżowe z marmoladą i kruszonką [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Pyszne domowe rogaliki drożdżowe z marmoladą i kruszonką. Zobaczcie przepis!
Pyszne domowe rogaliki drożdżowe z marmoladą i kruszonką. Zobaczcie przepis! Fot. Anna Cyganik-Idęć
Macie ochotę na pyszne domowe rogaliki drożdżowe z marmoladą i kruszonką? Najlepsze są przecież najprostsze desery! A tym rogalikom nie oprze się nikt! Zobaczcie przepis.

Rogaliki drożdżowe z marmoladą i kruszonką to propozycja na pyszny deser naszej Czytelniczki Anny Cyganik-Idęć, autorki bloga „Mania wypiekania”

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • pół szklanki mleka
  • 100 g masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki + łyżka cukru
  • marmolada o dowolnym smaku

Składniki na kruszonkę

  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g masła
  • 25 g cukru pudru
  • kilka kropel ekstraktu pomarańczowego lub startej skórki pomarańczowej

Wykonanie
Kruszonka. Podane składniki zagnieść w misce i wstawić do lodówki.

Rogaliki. Tłuszcz roztopić i ostudzić. Mleko podgrzać (uwaga, żeby nie zagotować). Drożdże rozetrzeć w miseczce z łyżką cukru kryształu. Dwa jajka ubić z cukrem na parze (masa powinna stać się pulchna, ciepła i nie powinny być wyczuwalne grudki cukru). Mąkę przesiać do dużej miski i dodać do niej: przestudzony tłuszcz, łyżkę oliwy z oliwek, cukier. Wyrabiać ręcznie, dodając po trochu ciepłego (nie gorącego!) mleka. Nie dodawać na raz całego mleka, by ciasto nie stało się zbyt rzadkie. W razie gdyby ciasto było zbyt rzadkie, dodać mąki, a w razie gdyby było zbyt twarde, dodać trochę mleka. Ciasto wyrobić ręką - wszystkie składniki powinny się ze sobą połączyć, a ciasto powinno stać się elastyczne.
Odstawić do wyrośnięcia na co najmniej 15 minut (przykryć ściereczką, a miskę postawić w ciepłym miejscu – na przykład przy piecu).
Ciasto podzielić na części i każdą z nich rozwałkować w kształt koła. Pociąć na części (jak pizzę). Na brzeg każdego ,,trójkąta” nałożyć marmoladę, posmarować rozmąconym białkiem i zawinąć w rogalik.
Rogaliki ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, posmarować z wierzchu rozmąconym żółtkiem i posypać kruszonką. Dobrze by wierzchołki trójkątów (rogalików) były zawinięte w dół, by pod wpływem rośnięcia rogalik się nie rozwinął. Pozostawić na chwilę do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 min (aż staną się rumiane).

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chleb z ziarnami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska