Nasza Loteria

Desery z jabłkami. Jabłka pod migdałową kruszonką. Proste i pyszne [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Jabłka pod migdałową kruszonką. Proste i pyszne. Zobaczcie przepis!
Jabłka pod migdałową kruszonką. Proste i pyszne. Zobaczcie przepis! Fot. Iwona Borowiec
Proste i pyszne. Jabłka pod kruszonką robi się błyskawicznie. To doskonały deser na jesienne dni. Zobaczcie przepis.

Przepisem na jabłka pod migdałową kruszonką podzieliła się nasza Czytelniczka Iwona Borowiec.

Składniki

  • 2 garści migdałów
  • ok. 100 g masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 1/2 szklanki mąki owsianej bezglutenowej, ryżowej lub płatków owsianych bezglutenowych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • kilka jabłek
  • cukier
  • woda
  • ewentualnie cynamon i kwiaty lawendy

Wykonanie
Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i pokroić w plasterki, przełożyć do garnka, dosłodzić, podlać odrobiną wody. Uprażyć. Na koniec ewentualnie doprawić cynamonem i suszonymi kwiatami lawendy w małej ilości, gdyż jest bardzo aromatyczna.
Do pojemnika malaksera wsypać migdały i dość drobno je zmiksować. Dodać pozostałe składniki kruszonki i pulsując, połączyć wszystko tak, żeby powstały grudki. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć jabłka. Nabierać po garści kruszonki i zgniatać ja w dłoniach w większe grudki. Rozsypać po całej powierzchni zapiekanki. Piec w temp. 180-200 stopni przez ok. 40 minut. Kruszonka powinna być złota i chrupiąca. świetnie smakuje na zimno i na gorąco.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Hummus z suszonymi pomidorami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska