Przepisem na jabłka pod migdałową kruszonką podzieliła się nasza Czytelniczka Iwona Borowiec.
Składniki
- 2 garści migdałów
- ok. 100 g masła
- 1 łyżka smalcu
- 1/2 szklanki mąki owsianej bezglutenowej, ryżowej lub płatków owsianych bezglutenowych
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- kilka jabłek
- cukier
- woda
- ewentualnie cynamon i kwiaty lawendy
Wykonanie
Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i pokroić w plasterki, przełożyć do garnka, dosłodzić, podlać odrobiną wody. Uprażyć. Na koniec ewentualnie doprawić cynamonem i suszonymi kwiatami lawendy w małej ilości, gdyż jest bardzo aromatyczna.
Do pojemnika malaksera wsypać migdały i dość drobno je zmiksować. Dodać pozostałe składniki kruszonki i pulsując, połączyć wszystko tak, żeby powstały grudki. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć jabłka. Nabierać po garści kruszonki i zgniatać ja w dłoniach w większe grudki. Rozsypać po całej powierzchni zapiekanki. Piec w temp. 180-200 stopni przez ok. 40 minut. Kruszonka powinna być złota i chrupiąca. świetnie smakuje na zimno i na gorąco.
