Sezon na truskawki w pełni, wykorzystujmy je więc gdzie się da! Babeczki truskawkowe to świetny deser do popołudniowej kawy. Przepis naszej Czytelniczki Aleksandry Faiks.
Składniki na babeczki (15 sztuk)
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 szklanka mleka
- 100 g roztopionego masła
- 1 jajo
- 15 truskawek
Składniki na krem
- 150 g masła
- 300 g cukru pudru
- łyżeczka cukru wanilinowego
- 6 truskawek
Wykonanie
100 g masła topimy na patelni i studzimy. W misce mieszamy mąkę, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. W drugiej misce mieszamy mleko, jajko i roztopione masło. Miksujemy wszystko ze sobą. Masą wypełniamy 3/4 papilotki. Do każdej wkładamy truskawkę. Pieczemy w 200 stopniach około 20 min. W międzyczasie w misce miksujemy 150 g masła z cukrem pudrem i truskawkami. Mieszamy i odkładamy do lodówki. Ostudzone babeczki dekorujemy kremem.

Wideo