Pyszne i aromatyczne powidła śliwkowe. Zobaczcie przepis naszych Czytelników Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga „Kuchenne wariacje”.

Składniki na ok. 4-5 słoiczków o pojemności 0,2 l
- 2 kg dojrzałej śliwki węgierki
- 1 pomarańcza
- 100 g cukru
- kora cynamonu do każdego słoika (4-5 szt.)
Wykonanie
Zaczynamy od umycia śliwek, a następnie usunięcia pestek. Kolejnym krokiem jest wyparzenie skóry pomarańczy, starcie jej i wyciśnięcie soku. Sok i śliwki wrzucamy do garnka i gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Kiedy płyn odparuje, śliwki się rozpadną i całość zgęstnieje dodajemy startą skórkę z pomarańczy i cukier. Chwilę jeszcze gotujemy a następnie przekładamy do słoiczków. Przed zamknięciem do każdego słoiczka wkładamy kawałek kory cynamonu i zamykamy.

Wideo