https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Domowe powidła śliwkowe z pomarańczą i cynamonem. Pyszne i aromatyczne [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Powidła śliwkowe z pomarańczą i cynamonem. Zobaczcie przepis.
Powidła śliwkowe z pomarańczą i cynamonem. Zobaczcie przepis. Fot. Stanisław Romek
Tak przygotowane powidła śliwkowe mają niesamowity aromat i smak dzięki pomarańczy i cynamonowi więc będą idealny dodatkiem nie tylko do kanapek ale także do ciast w czasie zimowych wieczorów. Zobaczcie przepis naszych Czytelników.

Pyszne i aromatyczne powidła śliwkowe. Zobaczcie przepis naszych Czytelników Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga „Kuchenne wariacje”.

Powidła śliwkowe z pomarańczą i cynamonem.
Powidła śliwkowe z pomarańczą i cynamonem. Fot. Stanisław Romek

Składniki na ok. 4-5 słoiczków o pojemności 0,2 l

  • 2 kg dojrzałej śliwki węgierki
  • 1 pomarańcza
  • 100 g cukru
  • kora cynamonu do każdego słoika (4-5 szt.)

Wykonanie
Zaczynamy od umycia śliwek, a następnie usunięcia pestek. Kolejnym krokiem jest wyparzenie skóry pomarańczy, starcie jej i wyciśnięcie soku. Sok i śliwki wrzucamy do garnka i gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Kiedy płyn odparuje, śliwki się rozpadną i całość zgęstnieje dodajemy startą skórkę z pomarańczy i cukier. Chwilę jeszcze gotujemy a następnie przekładamy do słoiczków. Przed zamknięciem do każdego słoiczka wkładamy kawałek kory cynamonu i zamykamy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska