Czosnek marynowany - przepis. - Zawsze robię kilka słoiczków tego specjału, bo urozmaica idealnie dania mięsne, można go również podać jako dodatek czy przystawkę. Czosnek - jak wszystkim wiadomo - ma wspaniałe właściwości dla naszego organizmu, a w połączeniu z miodem to już antidotum na jesienno-zimowe chłody i przeziębienia – mówi nasza Czytelniczka Agnieszka Sznajder, autorka bloga „Apetyczna babeczka”.
Składniki:
czosnek (dowolna ilość)
Zalewa:
- 1 szklanka octu jabłkowego
- 1 szklanka wody
- 2-3 łyżeczki miodu
- łyżeczka soli
- sok z połowy cytryny
Wykonanie
Czosnek obieramy, zalewamy na minutę wrzątkiem, odcedzamy.
W przygotowanych słoikach układamy ząbki czosnku. Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia, a następnie zalewamy czosnek w słoikach. Pasteryzujemy przez 5 minut.

Wideo