Pełno go w nadrzecznych zaroślach. Liście przypominają pokrzywę, lecz nie parzą. Od jasnoty białej odróżniają go kwiaty z delikatnymi płatkami ułożonymi na krzyż. Najłatwiej go poznać po delikatnym posmaku czosnku, jaki wydają roztarte w palcach liście.
Pikantna zielenina o apetycznym posmaku była jedną z pierwszych przypraw naszych przodków. Choćby prosta w przygotowaniu i pożywna zupa. Liście doprawione kilkoma łyżkami oliwy doskonale smakują jako sałatka. Może stanowić też danie główne w postaci gęstej polewki okraszonej odrobiną tłuszczu i garścią mąki. Dodatek łyżki prawdziwej śmietany przeniesie was do kulinarnego raju. Teraz kilka słów o historii rośliny.
Archeolodzy bardzo starannie badają ślady materiału genetycznego na wykopanych z ziemi glinianych skorupach. To znakomite narzędzie by pogłębić wiedzę o prehistorycznym menu. DNA czosnaczku znaleziono w skorupach liczących kilka tysięcy lat. Stąd prosty wniosek, iż czosnaczek jest jedną z najstarszych roślin zarówno przyprawowych jak i pokarmowych. Ma jedną wadę. Czosneczek szybko przekwita. Zbiory ograniczają są możliwe w maju. Po przekwitnięciu znika na rok. Byłbym zapomniał: polewka z czosnaczku wedle starego przepisu była znakomita.
- Najlepsze punkty widokowe na Tatry. TOP 10 miejsc, które Cię zachwycą!
- Nowa Huta to nie tylko aleja Róż. Tajemnicze rejony dzielnicy dobre na wyprawę
- Budowa Północnej Obwodnicy Krakowa z drona. Widać asfalt, tunele, wiadukty. Sporo!
- Kraków lat 70. Matura pod portretem Gomułki i pierwsze w mieście przejście podziemne
- Nowy sezon na zamku w Dobczycach rozpoczęty. Te atrakcje przyciągają turystów!
Najtańszy urlop? Najlepiej pomiędzy majówką a wakacjami
