Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Imprezowe przekąski, które skradną serca i szybko znikną z talerza. Zobacz przepisy

opr. Magda Smoleń
Macie ochotę na niebanalne przekąski, które szybko znikną z talerza? Zobaczcie przepisy.
Macie ochotę na niebanalne przekąski, które szybko znikną z talerza? Zobaczcie przepisy. Fot. materiały prasowe
Chrupiące sakiewki z ciasta francuskiego, paszteciki z włoską duszą oraz parówkowe odrywańce. Oto przekąski, które na każdej domowej imprezie zrobią furorę. Są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Zobaczcie przepisy.

Spis treści

Wytrawne wypieki doskonale sprawdzają się na wszelkiego typu domówkach, spotkaniach ze znajomymi czy wieczorach z filmem lub planszówkami. Przygotowuje się je szybko i nie wymagają szczególnych umiejętności kucharskich. Wystarczy kilka podstawowych składników, które zwykle mamy pod ręką. Możemy wykorzystać ciasto francuskie, kruche lub drożdżowe.
Takie przekąski dają też dużą dowolność w doborze dodatków i przypraw. Bez problemu możecie zastąpić brakujący lub nielubiany składnik innym, albo stworzyć kilka wersji tego samego dania. Świetnie smakują na ciepło i na zimno. Nic więc dziwnego, że skradną serca wszystkich gości i szybko znikną z talerza. Warto wypróbować!

Chrupiące sakiewki z ciasta francuskiego

Chrupiące sakiewki z ciasta francuskiego.
Chrupiące sakiewki z ciasta francuskiego. Fot. materiały prasowe

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • Rogal Krakowski Dobrowolscy
  • ser żółty
  • papryka
  • pieczarki

Wykonanie
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty, a kiełbasę, paprykę, pieczarki i żółty ser w kostkę. Pokrojone składniki wykładamy na kawałki ciasta. Zawijamy rogi ciasta do środka, tworząc sakiewki. Pieczemy 15 min. w temperaturze 200 stopni C. Podajemy z sosem pomidorowym.
Przepis Izabeli z Ciechanowca

Paszteciki z włoską duszą

Paszteciki z włoską duszą.
Paszteciki z włoską duszą. Fot. materiały prasowe

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 250 g masła
  • 250 g chudego twarogu
  • 1 jajo
  • sól
  • świeże zioła np. bazylia i macierzanka

Składniki na farsz:

  • słoik suszonych pomidorów
  • kiełbasa krucha podkarpacka Dobrowolscy
  • 1 kula sera mozzarella lub ser kozi
  • świeża bazylia i rukola
  • 1 jajko lub mleko
  • starty żółty ser
  • przyprawy

Wykonanie
Mieszamy mąkę, masło, twaróg, jajo i trochę soli. Do tego dorzucamy garść drobniutko posiekanych świeżych ziół, np. bazylii i macierzanki. Wyrabiamy ciasto na gładką masę i schładzamy przez 30 minut w lodówce. Następnie ciasto rozwałkowujemy i kroimy wg fantazji – np. na romby, trójkąty, kwadraty.
Przygotowujemy nadzienie. Niewielki słoiczek suszonych pomidorów z ziołami oraz 1 kulę mozzarelli (można też użyć sera koziego - smak jest zdecydowanie bardziej wyrazisty) i nieco świeżej bazylii i rukoli z ogródka. Składniki kroimy i mieszamy. Przygotowany farsz wykładamy na pocięte na porcje ciasto. Na wierzch kładziemy plastry ulubionej wędliny – np. Kiełbasy kruchej podkarpackiej Dobrowolscy. Ważne, aby plastry były cienkie - ułatwia to zwijanie. Zawijamy dowolny kształt pasztecików, smarujemy rozkłóconym jajkiem lub mlekiem, posypujemy startym żółtym serem lub przyprawami. Pieczemy do zrumienienia (ok. 15 minut) w 180 stopniach C z termoobiegiem.
Przepis Mirosławy z Grodziska Wielkopolskiego

Parówkowe odrywańce

Parówkowe odrywańce.
Parówkowe odrywańce. Fot. materiały prasowe

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • sól
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 10 parówek wadowickich klasycznych Dobrowolscy
  • żółty ser
  • 1 jajko
  • sezam

Wykonanie
W ciepłej wodzie z cukrem rozpuszczamy drożdże i dodajemy do mąki, solimy. Wyrabiamy gładkie ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Ser ścieramy i rozkładamy na cieście. Parówki kroimy na kawałki, wycinamy paski ciasta na szerokość kawałków parówki tak, aby można było je całe zawinąć. Zawinięte kawałki parówki ustawiamy pionowo na wysmarowanej olejem tortownicy lub blaszce – jeden przy drugim, aby utworzyły mniej więcej kształt koła. Smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok. 30 min aż ciasto się zarumieni.
Przepis Wiolety z Wysocina
Przepisy pochodzą z konkursu firmy Dobrowolscy na najciekawsze pomysły na szybkie imprezowe przekąski.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska