Nasza Loteria

Jajka wielkanocne. Pomysły na jajka faszerowane i potrawy z jajek na różne sposoby [PRZEPISY NA WIELKANOC]

mad
Zobaczcie, jakie potrawy można przygotować z jajek na tegoroczną Wielkanoc.
Zobaczcie, jakie potrawy można przygotować z jajek na tegoroczną Wielkanoc. pixabay.com
Jajka na wielkanocnym stole muszą się znaleźć. To od jajka właśnie zaczynamy wielkanocne śniadanie. Jakie potrawy z jajkami możemy podać na Wielkanoc? Zobaczcie.

Przepisy na Wielkanoc 2023. Statystyczny Polak zjada aż 150 jajek rocznie! W okresie Wielkanocy na jedną osobę przypada aż jedna dziesiąta tej sumy, co oznacza, że podczas świąt każdy z nas zjada ich około 15. By uniknąć stołowej monotonii, nawet tak popularny i prosty w swojej formie posiłek, warto serwować w wyjątkowy sposób. Jaki? Zobaczcie przepisy!

Jajka w buraczkach.
Jajka w buraczkach. Fot. Patrycja Fudalewka-Jasińska

Wielkanocne jajka marynowane w buraczkach [PRZEPIS]

Składniki

  • 6 jajek
  • 2 duże buraki
  • 2 szklanki wody
  • szklanka octu
  • liść laurowy
  • 5 goździków
  • 3 ziela angielskie
  • łyżeczka soli
  • łyżka cukru

Wykonanie
Jajka ugotować na twardo i wystudzić. Następnie obrać. Buraki wymyć, pokroić na kawałki. W rondelku zalać buraki wodą i octem. Dodać wszystkie przyprawy. Gotować ok. 15 min. Przecedzić i wystudzić. Wystudzoną marynatą zalać jajka i zostawić na 12 godzin.
Przepis Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej

Jaja faszerowane na Wielkanoc.
Jaja faszerowane na Wielkanoc. Fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej.

Wielkanocne jajka faszerowane na różne sposoby [PRZEPIS]

Składniki

  • 10 jaj ugotowanych na twardo
  • 3 łyżeczki wasabi
  • łyżka buraczków
  • 3 łyżki utartego chrzanu
  • koperek, szczypiorek do dekoracji

Wykonanie
Jajka przekroić, wyjąć żółtka i rozgnieść widelcem. Roztarte żółtka podzielić na 3 części - do jednej dodać wasabi, do drugiej buraczki, do trzeciej chrzan. Wymieszać każdą oddzielnie i w ten sposób uzyskamy farsz do jajek o różnych kolorach. Jajka efektownie wyglądają ułożone na talerzu i posypane szczypiorkiem.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Jaja na wielkanocne śniadanie.
Jaja na wielkanocne śniadanie. Fot. Katarzyna Jaworek.

Jajko zapiekane na brokule i bekonie w kruchym koszyczku na wielkanocne śniadanie [PRZEPIS]

Składniki na koszyczek

  • 1 szklanka mąki
  • 50 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • białko do posmarowania

Dodatkowo

  • 1 duże jajko
  • 5 różyczek brokuła
  • 2 plastry bekonu
  • szczypta ziół prowansalskich
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Wykonanie
Koszyczek: mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z masłem. Dodać żółtka, sól, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3mm. Miseczkę żaroodporną o średnicy około 10 cm odwrócić do góry dnem. Na miseczkę Wyłożyć ciasto. Brzegi odciąć nożem. Ciasto na miseczce wysmarować białkiem. Pozostałe ciasto znów zagnieść i rozwałkować. Pokroić na cienkie pasy. Pasami ciasta oblepić dookoła ciasto na miseczce, lekko docisnąć. Miseczkę z ciastem przełożyć na blaszkę. Resztę ciasta znów zagnieść i uformować wałeczek o długości około 15 cm. Wałeczek uformować w kształt litery C i ułożyć na blaszce. Wszystkie elementy koszyczka piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzony koszyczek bardzo delikatnie zdjąć z miseczki.
Brokuła ugotować al dente w osolonej wodzie. Bekon pokroić w kostkę. Na dno upieczonego koszyczka położyć różyczki brokuła oraz pokrojony bekon. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na środek koszyczka wbić jajko. Koszyczek ułożyć na blaszce i zapiekać około 15 minut w temperaturze 180 stopni (białko powinno być ścięte, a żółtko jeszcze płynne). Do koszyczka z zapieczonym jajkiem wbić wałeczek, tak by przypominał rączkę koszyczka.
Przepis Katarzyny Jaworek

Sałatka wielkanocna z jajkiem.
Sałatka wielkanocna z jajkiem. archiwum

Sałatka wielkanocna z sosem tatarskim i jajkiem [PRZEPIS]


Składniki

  • kilka plasterków wędzonej szynki
  • 1 mała czerwona cebula
  • kilka ugotowanych jajek przepiórczych
  • kilka marynowanych borowików lub podgrzybków
  • kilka korniszonów
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • szczypiorek

Składniki na sos tatarski

  • kilka marynowanych pieczarek
  • 1 mała cebula
  • kilka korniszonów
  • kilka łyżek majonezu
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sos Tabasco
  • sól, czarny pieprz

Wykonanie
Plasterki szynki zwinąć i ułożyć na półmisku. Dookoła ułożyć pokrojone w kawałki korniszony, połówki jajek przepiórczych i marynowane grzybki. Całość obsypać posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem i plasterkami cebuli (rozdzielić je na pojedyncze krążki). Podawać z ostrym sosem tatarskim.
Przygotowanie sosu: Pieczarki, korniszony i cebulę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z majonezem. Przyprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i sosem Tabasco. Na koniec dodać posiekaną drobno natkę pietruszki. Odstawić na godzinę.
Przepis Grzegorza Łapanowskiego

Jajka z sosem pomidorowym.
Jajka z sosem pomidorowym. archiwum.

Jajka z sosem pomidorowym, bazylią i oliwkami [PRZEPIS]


Składniki

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 6 średnich dojrzałych kolorowych pomidorów
  • kilka oliwek czarnych i zielonych
  • 2 średnie białe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek masła
  • 50 ml białego wina
  • sos sojowy Kikkoman
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • sos TABASCO® Original
  • szczypta cukru
  • czarny pieprz

Wykonanie
Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Dodać posiekany czosnek. Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych. Następnie pokroić w średnią kostkę i wrzucić na patelnię. Podlać białym winem i dusić kilka minut. Pod koniec smażenia dodać pokrojone w plastry oliwki i posiekaną bazylię. Doprawić do smaku sosem sojowym, szczyptą cukru i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dla nadania ostrości dodać kilka kropli Tabasco. Jajka obrać, przekroić na połówki i ułożyć na gorącym sosie z pomidorów. Podawać z maślanym puree ziemniaczanym.
Przepis Grzegorza Łapanowskiego

Wielkanocny schab z jajkiem.
Wielkanocny schab z jajkiem.

Świąteczny schab pieczony z jajkiem [PRZEPIS]

Składniki

  • 1 kg schabu w kawałku
  • 3 jajka
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie

Wykonanie
Schab wymyć i osuszyć. Długim ostrym nożem zrobić w nim otwór. Natrzeć przyprawami zarówno w środku jak i na zewnątrz. Schab owinąć folią i zostawić w lodówce na całą noc. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać i zamrozić (dzięki temu nie odkształcą się i nie pokruszą podczas wkładania ich do schabu).
Do wydrążonego otworu w schabie włożyć jajka. Mięso umieścić w rękawie do pieczenia i piec około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
Przepis Moniki Kubackiej

Chrzan z jajkiem na Wielkanoc.
Chrzan z jajkiem na Wielkanoc. Fot. Patrycja Fudalewka-Jasińska

Domowy chrzan z jajkiem i śmietaną [PRZEPIS]

Składniki

  • 25 dag korzenia chrzanu
  • 5 jajek
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.
  • kilka łyżek gorącej wody
  • sól

Wykonanie
Chrzan umyć. Zalać zimną wodą i pozostawić na 2 godziny. Potem obrać cienko i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać z sokiem z cytryny. W gorącej wodzie rozpuścić jedną łyżeczkę cukru i dodać do chrzanu. Wymieszać dokładnie. Doprawić do smaku solą. Ugotowane na twardo jajka obrać, podzielić na pół i wyjąć z nich żółtka. Rozetrzeć widelcem żółtka z jedną płaską łyżeczką cukru i śmietaną. Białka pokroić w bardzo drobną kostkę i połączyć z żółtkami. Dodać chrzan i wymieszać wszystko dokładnie. Przechowywać w lodówce.
Przepis Patrycji Fudalewskiej-Jasinskiej

Wielkanocny pasztet z jajkiem.
Wielkanocny pasztet z jajkiem. fot. archiwum

Wielkanocny pasztet z królika z jajkiem [PRZEPIS]

Składniki

  • 1 królik - około 1 i 1/2 kg
  • 1/2 kg podgardla wieprzowego
  • 1 duże udko z kurczaka
  • 20 dag słoniny
  • 30 dag wątróbki drobiowej
  • 2 jajka
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 mały seler
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 3-4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Dodatkowo

  • foremki aluminiowe lub wąska brytfanka do upieczenia pasztetu
  • jajka ugotowane na twardo

Wykonanie
Królika, królika, podgardle i udko opłukać, ułożyć w rondlu, zalać wodą, dodać ziele angielski i liść laurowy. Gotować około dwóch godzin na wolnym ogniu.
Słoninę pokroić w kostkę i wytopić, aby powstały rumiane skwareczki. Dodać pokrojoną cebulę i przez 5 minut dusić. Do tak przygotowanego tłuszczu dodać opłukane i osuszone wątróbki, przykryć patelnie i dusić 8-10 minut. Odstawić do wystudzenia. Ugotowane mięso obrać z kości. Bułkę namoczyć w szklance wywaru. Mięso, wątróbkę i namoczona bułkę zemleć dwa razy. Do masy dodać jajka i przyprawy: pieprz, sól i gałkę muszkatołową. Wyrobić na pulchną masę, nałożyć do foremek wysmarowanych tłuszczem do wysokości trzech czwartych foremki. Piec w nagrzanym piekarniku około godziny, pasztet jest upieczony gdy lekko się zrumieni.
Podawać z żurawiną.
Nakładając pasztet do foremek, można dodać jajka ugotowane na twardo.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chleb z ziarnami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska