Zdrowe kiszonki Ewy Wachowicz. Zobacz przepisy
W sezonie zimowym, który nie jest zbyt łaskawy dla zdrowia, z odsieczą nadchodzą naturalne probiotyki, czyli… kiszonki! Zobaczcie, jakie kiszonki przygotowuje...
Jak ziemniak, to tylko ze schabowym!
Choć ziemniaki wywodzą się z Ameryki Południowej, a do Europy trafiły dopiero w XVI wieku, myślimy o nich jak o naszym tradycyjnym polskim produkcie. Z czym...
Nieznane oblicze herbaty
Myśląc o herbacie najczęściej widzimy kubek wypełniony gorącym bursztynowym napojem, czasem w towarzystwie kostki cukru i plasterka cytryny. Stać ją jednak na...
Pięknie pachnąca anginka odświeży powietrze i pomoże na katar oraz ból ucha
Geranium, zwane też anginką, było kiedyś bardzo popularną rośliną. Kojarzy się z „babcinym” parapetem, ale ta roślina znów jest hitem. I słusznie, bo nie dość,...
Unity Tower wkrótce z nową restauracją. Widok na Kraków zapiera dech w piersiach
Unity Centre to największe w Krakowie, wielofunkcyjne centrum biznesowe złożone z pięciu budynków. W skład kompleksu wchodzą trzy biurowce, w tym najwyższy w...
Tych jadalnych dzikich roślin szukaj w okolicy w styczniu
Mogłoby się wydawać, że w styczniu przyroda smacznie sobie śpi. I nie jest to niezgodne z prawdą, dni są krótkie, brakuje nam słońca, ale tak naprawdę nie całe...
Sylwestrowe przekąski – jak smacznie pożegnać stary rok?
Przekąski na Sylwestra - przepisy. Ostatnia noc w roku to zawsze okazja do świętowania. Sylwester dla wielu z nas oznacza zabawę do białego rana, w towarzystwie...
Sylwia Majcher: Wykorzystujmy wszystko - od trzonka do korzonka!
O tym, czym jest "zero waste" w kuchni, jak nie ma marnować jedzenia i dlaczego warto wykorzystywać resztki, rozmawiamy z Sylwią Majcher, autorką bestsellerowej...
To jedzą w Wigilię mieszkańcy innych państw. Zobacz ich przysmaki!
W Polsce na wigilijnym stole tradycyjnie stawia się 12 potraw. Co je się tego dnia w innych krajach Europy? Sprawdź wigilijne przysmaki z zagranicy. Odważysz...
Pościć w Wigilię? Absolutnie nie!
Wigilijna kolacja to zazwyczaj spora dawka ciężkostrawnych potraw. Jakie dania ze świątecznego menu możemy spożywać bez wyrzutów sumienia, a które lepiej jeść z...
Świąteczne wędliny prosto od rolnika. Tyle kosztuje dobra kiełbasa
Za oknem biało i mroźno, w polskich domach trwają przygotowania do Bożego Narodzenia. Choć u większości rodzin na wigilijnej wieczerzy nie będzie mięsa, to już...
Knedliki vs. pierogi. Co i za ile można zjeść w polskim i czeskim pociągu? Sprawdź!
Co i w jakich cenach można zjeść na kolei? Przejechaliśmy trasę z Krakowa do Rzeszowa najpierw polskim, a następnie czeskim pociągiem. W obu znajdowały się...
Na gramy albo kilogramowy worek. Ile zapłacimy za suszone grzyby od zbieraczy?
Ile kosztuje 1 kg suszonych grzybów? Przydadzą się do zupy, pierogów i sosów. Suszone grzyby są znacznie droższe od tych świeżych, więc te na sprzedaż są...
Zatorski karp na świątecznym stole już w niedzielę. Będą też BRAThANKI!
Pieczony, wędzony, gotowany, a może dietetyczny? W cieście, sosie pomidorowym lub płatkach kukurydzianych? Ujrzeć go można również w pulpecikach i pierożkach,...
Majonez i musztardę możesz zrobić sam. Zobacz tradycyjne przepisy prosto ze wsi
Sosów i dodatków używamy w kuchni na co dzień, jednak to w okresie świątecznym rośnie zainteresowanie typowo domowymi wyrobami. Skoro samodzielne lepimy...
Świeżemu karpiowi musi dobrze patrzeć z oczu
Większość z nas nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji bez karpia. Radzimy, na co zwracać uwagę, aby kupić karpia świeżego i smacznego.
Te rzeczy zjesz TYLKO w Krakowie
Kraków to bez wątpienia jedno z chętniej odwiedzanych miast na mapie Polski. Słynie z przepięknych zabytków, ale także ciekawej i czerpiącej z różnych zakątków...
Dziś Dzień Buraka. Zobacz TOP 10 dań z buraków
Czy wiecie, że buraki doczekały się swojego święta? 24 listopada świętujemy Dzień Buraka. Z tego niepozornego warzywa można przygotować wiele niesamowitych dań....
Silniejszy w… kuchni. „Foodamenty” spalania tłuszczu według Rossa Edgley’a
Ross Edgley, autor książki „Silniejszy każdego dnia”, powraca z radami dotyczącymi jadłospisu dla osób trenujących sport, gotowych liczyć spożyte kalorie i...
Pierogi lub barszcz można przygotować wcześniej. Zamroź, a potem wyjmij na święta
Jak ułatwić sobie przygotowania do świąt Bożego Narodzenia? Mrożąc. Nawet najlepsze gospodynie zawczasu lepią pierogi, aby tuż przed Wigilią oszczędzić sobie...
Tyle młode pary zapłacą za gościa w 2024 r. Koszt wesela to coraz większy wydatek
Cena za talerzyk weselny rośnie z roku na rok. Jedzenie przestało tak bardzo drożeć, inflacja spowalnia, jednak inne koszty nadal są wysokie, choćby presja...
Jak zrobić dobre placki ziemniaczane?
Placki ziemniaczane doczekały się swojego święta. Dzień Placków Ziemniaczanych obchodzimy 13 listopada. Jak zrobić dobre placki? Zobaczcie przepisy!
Dodano 6 godzin temu w kategorii Prace wysokościowe
Dodano wczoraj w kategorii Ubezpieczenia
Dodano 4 dni temu w kategorii Budownictwo przemysłowe
Dodano 4 dni temu w kategorii Winiarnia