https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Małopolskie przysmaki: Pyszne moskole z masłem czosnkowo-ziołowym. Zobacz, jak zrobić moskole

mad
Podhalańskie moskole.
Podhalańskie moskole. Fot. Agnieszka Sznajder
Ziemniaki, mąka i jaja. Tylko tyle potrzeba, by przygotować pyszne moskole. Zobaczcie przepis.

Jak zrobić podhalańskie moskole? Przepisem na małopolskie moskole podzieliła się Agnieszka Sznajder, autorka bloga Apetyczna Babeczka. Do tego pyszne masło i wspaniała, niebanalna przekąska gotowa! Pamiętajcie, że moskole to regionalne potrawa kuchni podhalańskiej. Dawniej pieczono je na blasze, dziś można to z powodzeniem robić na suchej patelni.

Podhalańskie moskole.
Podhalańskie moskole. Fot. Agnieszka Sznajer

Składniki na moskole

  • 1 i 1/2 kg ugotowanych ziemniaków 
  • 50-60 dag mąki pszennej 
  • 2 jaja 
  • sól

  
 
Składniki na masło czosnkowo-ziołowe

  • 10-15 dag masła  
  • 3-5 ząbków czosnku 
  • zioła: majeranek, tymianek, bazylia 
  • sól 

 
Wykonanie
Masło. Przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do miękkiego masła, dodać szczyptę soli, zioła,  unieść widelcem i dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki. Uformować kulkę, przełożyć na talerzyk i odstawić do lodówki. 
 
Moskole. Ugotowane ziemniaki zemleć w maszynce lub przecisnąć przez praskę, dodać jaja, sól i mąkę, zagnieść ciasto rękami. Mąkę dawkujemy według potrzeby, ciasto nie powinno się kleić do dłoni. Uformować płaskie okrągłe placki i opiec na

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

J
Janka

ja do masełka dodaję dwie łyżeczki chrzanu krakusa, ma wtedy lepszy smak ;-)

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska