Przepisem na pyszną nalewkę z malin podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki.
Składniki
- 2 l dojrzałych malin (miara po przebraniu i umyciu)
- 1/2 kg cukru (drobny kryształ)
- 1 l spirytusu 96 proc.
- czysta wódka (w ilości wg. potrzeby)
- 3 łyżki płynnego miodu
Wykonanie
Owoce dać do dużego szklanego słoja, przesypując każdą warstwę cukrem. Okręcić słój ściereczką lniana i trzymać 3-5 dni na slońcu aż puszczą sok, a na powierzchni pojawią się ślady piany. Owoce lekko wymieszać drewnianą łyżką (nie zbierać piany), zalać spirytusem i odstawić do chłodnej, ciemnej piwnicy. Sklarowaną, o pięknym kolorze i niepowtarzalnym aromacie malinówkę, zlać do butelek lub karafki ze szczelnym korkiem.
Nasączone alkoholem owoce zalać czystą wódką i dodać 3 duże łyżki płynnego miodu. Słoje szczelnie zamknąć i odstawić do chłodnej piwnicy na dwa tygodnie. Stosować na odporność 3 razy dziennie po 3 łyżki.
Zobacz też:Nalewka z jeżówki na odporność
Zobacz też: Rozgrzewająca nalewka z czarnego bzu i jeżyn
Zobacz też:Najlepsza wiśniówka z Wiśniowej
Zobacz też:Szybka nalewka wiśniowa z wanilią i cytryną
Zobacz też:Najlepsza nalewka Pasikonik Koła Gospodyń Wiejskich z Białki
Zobacz też:Nalewka z malin ,,Poranna Rosa”
Zobacz też:Pyszna nalewka wiśniowa z miętą
Zobacz też:Szybka i prosta nalewka cytrynowa
Zobacz koniecznie: Tradycyjna kuchnia polska – przepisy. TOP 20 dań obiadowych kuchni polskiej naszych Czytelników
Sprawdź się!Czy jesz po krakowsku? Magda Gessler odpanie przy pierwszym pytaniu! A ty?
FLESZ - Owoce prosto z krzaka groźne dla zdrowia!
