https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Nalewki. Nalewka z malin z dodatkiem miodu [PRZEPIS]

Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Nalewka z malin jest doskonała na poprawienie odporności.
Nalewka z malin jest doskonała na poprawienie odporności. Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki poleca: przepis na nalewkę z malin z dodatkiem miodu

Przepisem na pyszną nalewkę z malin podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki.

Składniki

  • 2 l dojrzałych malin (miara po przebraniu i umyciu)
  • 1/2 kg cukru (drobny kryształ)
  • 1 l spirytusu 96 proc.
  • czysta wódka (w ilości wg. potrzeby)
  • 3 łyżki płynnego miodu


Wykonanie

Owoce dać do dużego szklanego słoja, przesypując każdą warstwę cukrem. Okręcić słój ściereczką lniana i trzymać 3-5 dni na slońcu aż puszczą sok, a na powierzchni pojawią się ślady piany. Owoce lekko wymieszać drewnianą łyżką (nie zbierać piany), zalać spirytusem i odstawić do chłodnej, ciemnej piwnicy. Sklarowaną, o pięknym kolorze i niepowtarzalnym aromacie malinówkę, zlać do butelek lub karafki ze szczelnym korkiem.
Nasączone alkoholem owoce zalać czystą wódką i dodać 3 duże łyżki płynnego miodu. Słoje szczelnie zamknąć i odstawić do chłodnej piwnicy na dwa tygodnie. Stosować na odporność 3 razy dziennie po 3 łyżki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska