https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Nalewki. Najlepsza nalewka Pasikonik Koła Gospodyń Wiejskich z Białki [PRZEPIS]

Koło Gospodyń Wiejskich z Białki
Przepis na nalewkę "Pasikonik".

Koło Gospodyń Wiejskich z Białki poleca pyszną i aromatyczna nalewkę "Pasikonik".

Składniki

  • szklanka miodu
  • szklanka cukru
  • łyżka suszonego kwiatu róży
  • łyżka posiekanej zielonej ruty – listki (może być suszona)
  • łyżka posiekanej zielonej mięty
  • kawałek cynamonu
  • pół gałki muszkatołowej
  • kawałek imbiru
  • 2 litry wódki

Wykonanie
Zioła i przyprawy zalać szklanką wody i gotować pod przykryciem 20 min.
Miód rozpuścić osobno.
Wywar ziołowy przecedzić i zmieszać z miodem, zalać wódką.
Przykryć szczelnie, by alkohol nie wietrzał i podgrzać chwilę (nie zagotować). Ostudzić. Zimne przelać do słoja i odstawić.
Po kilku dniach, gdy się ustoi, zlać ostrożnie do butelek, ewentualnie przefiltrować. Nalewka najlepsza jest po kilku miesiącach (3-5). Należy ją przechowywać w chłodnym miejscu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska