Koło Gospodyń Wiejskich z Białki poleca pyszną i aromatyczna nalewkę "Pasikonik".
Składniki
- szklanka miodu
- szklanka cukru
- łyżka suszonego kwiatu róży
- łyżka posiekanej zielonej ruty – listki (może być suszona)
- łyżka posiekanej zielonej mięty
- kawałek cynamonu
- pół gałki muszkatołowej
- kawałek imbiru
- 2 litry wódki
Wykonanie
Zioła i przyprawy zalać szklanką wody i gotować pod przykryciem 20 min.
Miód rozpuścić osobno.
Wywar ziołowy przecedzić i zmieszać z miodem, zalać wódką.
Przykryć szczelnie, by alkohol nie wietrzał i podgrzać chwilę (nie zagotować). Ostudzić. Zimne przelać do słoja i odstawić.
Po kilku dniach, gdy się ustoi, zlać ostrożnie do butelek, ewentualnie przefiltrować. Nalewka najlepsza jest po kilku miesiącach (3-5). Należy ją przechowywać w chłodnym miejscu.

Wideo