https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Podhalańskie przysmaki. Zupa bryndzowa z boczkiem

opr. Magda Smoleń
Podhalańska zupa z dodatkiem bryndzy. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.
Podhalańska zupa z dodatkiem bryndzy. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki. Fot. Paweł Epler
Podhale nie tylko oscypkami stroi! Wielbiciele góralskich smaków mogą skosztować też bryndzy. Przepisem na zupę z tym przysmakiem podzieliła się Agnieszka Delkowska z Kościeliska, autorka popularnego bloga „Lady Kitchen”.

Podhale to nie tylko kwaśnica i oscypki! To także wyśmienita bryndza. Zobaczcie przepis na góralską zupę bryndzową.

Zupa bryndzowa.
Zupa bryndzowa. Fot. Paweł Epler

Składniki

  • 2,5 litra wywaru warzywnego
  • 30 dag boczku wędzonego
  • 1/2 kg bryndzy owczej
  • 400 ml kwaśnej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, majeranek
  • kilka  pokrojonych w kostkę i ugotowanych ziemniaków
  • marchewka (pokrojona i ugotowana z ziemniakami)

Wykonanie
Z pora, selera, pietruszki, marchewki, cebuli i świeżego lubczyk ugotować na wolnym ogniu wywar.
Do bardzo gorącego dodać bryndzę. Zmniejszyć ogień i dodawać kolejno - przesmażony boczek pokrojony w drobną kostkę (razem z wytopionym tłuszczem), ugotowane ziemniaki i marchewkę. Do osobnej miski wlać śmietanę i trochę gorącej zupy. Wymieszać. Zahartowaną śmietanę wlać do zupy. Dodać wyciśnięty czosnek. Doprawić pieprzem i majerankiem i ewentualnie solą.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska