Podhale to nie tylko kwaśnica i oscypki! To także wyśmienita bryndza. Zobaczcie przepis na góralską zupę bryndzową.

Składniki
- 2,5 litra wywaru warzywnego
- 30 dag boczku wędzonego
- 1/2 kg bryndzy owczej
- 400 ml kwaśnej śmietany
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, majeranek
- kilka pokrojonych w kostkę i ugotowanych ziemniaków
- marchewka (pokrojona i ugotowana z ziemniakami)
Wykonanie
Z pora, selera, pietruszki, marchewki, cebuli i świeżego lubczyk ugotować na wolnym ogniu wywar.
Do bardzo gorącego dodać bryndzę. Zmniejszyć ogień i dodawać kolejno - przesmażony boczek pokrojony w drobną kostkę (razem z wytopionym tłuszczem), ugotowane ziemniaki i marchewkę. Do osobnej miski wlać śmietanę i trochę gorącej zupy. Wymieszać. Zahartowaną śmietanę wlać do zupy. Dodać wyciśnięty czosnek. Doprawić pieprzem i majerankiem i ewentualnie solą.
Zobacz koniecznie!

Wideo