W tym roku rozdane zostały Marki za 2020 roku – przed rokiem z uwagi na pandemię kapituła nie przyznawała odznaczeń. W każdym roku ten znak jakości przyznawany jest w trzech kategoriach: spożywczej, wyroby i produkty rękodzielnicze oraz usługi gastronomiczne, handlowe, usługowe i inne.
- Górale to ludzie zaradni, którzy chcą robić. Tych przedsiębiorców na naszym terenie mamy dużo. Więc jest nam czym debatować i komu przyznawać te statuetki. Konkurencja można powiedzieć jest duża – mówi Helena Buńda z Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury, która z ramienia powiatu organizuje kapitułę Marki Tatrzańskiej.
Marka Tatrzańska to certyfikat jakości, który jest przyznawany na rok czasu. Żeby go uzyskać, trzeba złożyć wniosek do kapituły, udokumentować go. Kapituła – np. w przypadku produktów spożywczych – testuje produkty. - Jest to wszystko sprawdzane zanim zostanie Marka nadana. Po roku czasu można certyfikat przedłużyć, to jednak jest również sprawdzane, czy ta jakość została podtrzymana – mówi Helena Buńda.
Piotr Bąk, starosta tatrzański, dodaje, że marki za 2020 roku są także nagrodą po ciężkim, pandemicznym roku. - Ci, którzy otrzymują tę markę, są najlepsi, podtrzymują standard. Na dłuższy dystans bez standardu przegramy. Mamy co prawda Tatry, naszą kulturę. Ale za chwilę, jak pandemia się skończy, gdy granice się otworzą, turyści pójdą świat. Dlatego musimy wygrywać jakością, czy ceną – mówi starosta.
I dodaje, że Marka Tatrzańska to także sygnał dla turystów korzystających z usług firm pod Giewontem. - Na pewno te produkty, które posiadają Markę Tatrzańską, to produkty najwyższej jakości. I co jako wytwór regionalny jest wyrazem naszej tożsamości, którą warto poznać – dodaje starosta.
Uroczysta gala rozdania certyfikatów odbyła się 12 sierpnia 2021r. w Restauracji Willa Toscana, będącej również Laureatem konkursu "Marka Tatrzańska". W tym roku po raz trzynasty wręczono dyplomy wraz ze statuetkami celem uhonorowania wyróżnionych przez Kapitułę artykułów spożywczych, produktów i wyrobów rękodzielniczych, a także usług gastronomicznych, handlowych, noclegowych i innych na terenie Powiatu Tatrzańskiego. W tym roku nominowanych zostało 12 firm, producentów i produktów.
Laureaci tegorocznej edycji Marki Tatrzańskiej:
Kategoria Artykuły Spożywcze
„Miodula Tatrzańska Różana”
F.H.U „U Bafii: Anita Bafia”
Herbata Tatrzańska “Czerwone Wierchy”
Technolog produktu: Areta Bafia
F.H.U „U Bafii: Anita Bafia”
Domowa konfitura z żurawiny bez dodatku cukru
Eco-Cafe Zieleń, Monika Jagłowska
Kategoria Wyroby, produkty rękodzielnicze
Torebki z polskiej wikliny z podhalańskimi dodatkami
Katarzyna Gąsienica
GĄSIENICOWA
Tradycyjny haft podhalański
Janina Skupień
Stolarstwo, meblarstwo wyrób sań i kumoterek
Franciszek Rusnak
Rzeźbiarstwo artystyczne w drewnie
Tadeusz Franosz
Kategoria usługi gastronomiczne, handlowe, noclegowe i inne
Kwiaciarnia „Maciejka”
Maciej Gąsienica-Sieczka
Usługi przewodnickie, ratownictwo górskie
Andrzej Frączysty „Karbowiec”
Tatra Art
Moda Autorska Sp. z o. o.
- Na dnie Jeziora Czorsztyńskiego leży zatopiona wieś. Tak kiedyś wyglądało to miejsce
- "Bangladesz" na Siwej Polanie. Buda za budą, pamiątki, kiełbaski i lane piwo
- To był kiedyś legendarny budynek na Krupówkach. Dziś w budynku hula wiatr
- Tatry. Legendarny Mnich - marzenie turystów i taterników [NIESAMOWITE ZDJĘCIA]
- Jak wyglądało Zakopane 30 lat temu i jak wygląda teraz? Miasto bardzo się zmieniło
- Tatry. Remonty szlaków idą pełną parą. To ciężka ręczna robota [ZDJĘCIA]
