Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad. Kumpir - pieczony ziemniak z serem, pikantną kiełbasą i sałatką warzywną [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Kumpir  - pieczony ziemniak z serem, pikantną kiełbasą i sałatką warzywną. Zobaczcie przepis!
Kumpir - pieczony ziemniak z serem, pikantną kiełbasą i sałatką warzywną. Zobaczcie przepis!
Kumpir to rewelacyjne dania, w którym główne „skrzypce” gra wielki ziemniak. Potrawa wywodzi się z byłej Jugosławii, ale tak bardzo zadomowiła się w Turcji, że postrzegana jest jako danie pochodzenia tureckiego i jednocześnie przysmak kuchni ulicznej. Zobaczcie przepis Marcina Budynka!

Kumpir to danie składające się z pieczonego ziemniaka wypełnionego warzywami, mięsem baranim lub jagnięcym, serem owczym i masłem. Całość przypomina hamburgera. Z serów do dania najczęściej wybiera się mozzarellę, a z warzyw paprykę, groszek i kukurydzę konserwową, a także czerwoną kapustę, kapary, oliwki, kapustę pekińską oraz cebulę. Potrawa często serwowana jest z plasterkami kiełbasy zamiast mięsa oraz z pieczarkami, marynowanymi ogórkami i marchewką, a nawet sałatką rybną. Kumpir podawany jest także w wersji wegetariańskiej, a nawet wegańskiej z masłem i serem bez laktozy.

Składniki na 4 osoby:

  • 4 bardzo duże ziemniaki do pieczenia
  • 200 g kiełbasy pikantnej typu chorizzo
  • 80 g masła
  • 300 g sera ementaler lub mozzarelli w bloku
  • 100 g zielonego groszku konserwowego
  • 100 g kukurydzy konserwowej
  • 200 g czerwonej cebuli
  • 100 g papryki czerwonej
  • 1/2 pęczku natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki sumaka
  • 1 główka czosnku
  • 200 g majonezu

Wykonanie
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy około 10 min w osolonej wodzie. Następnie wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok. 40-50 minut, aż będą miękkie. Po upieczeniu ziemniaki nacinamy starając się ich nie przeciąć. Widelcem ubijamy miąższ w każdym ziemniaku, dodając łyżkę masła i ser. Doprawiamy solą; gdy miąższ w ziemniaku osiągnie konsystencję kremowego puree układamy na nim sałatkę i podajemy z sosem czosnkowym.

Sałatka: kiełbasę kroimy w plasterki i smażymy ok. 3 minuty, a następnie zdejmujemy ją z patelni. Na  powstałym tłuszczu smażymy cebulę i paprykę pokrojone w kostkę, warzywa smażymy ok. 3 minuty, a następnie przekładamy do miski, dodajemy kukurydzę, groszek, smażoną kiełbasę; wszystko doprawiamy solą, pieprzem i sumakiem.

Sos czosnkowy: czosnek pieczemy w całości w temp. 200 stopni C około 50 minut. Po upieczeniu obieramy z łupinek i miksujemy z majonezem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska