https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy wigilijne: sałatka śledziowa z ziemniakami i burakami [PRZEPIS]

Dorota Wójcicka
Przepis na sałatkę śledziową.

Dorota Wójcicka jest autorką bloga Daktyle w czekoladzie. Spróbujcie jej pysznych dań.

Składniki:

  • 300 g obranych ziemniaków
  • 3 płaty śledzia
  • 2 jajka
  • ok. 250 ml startych marynowanych buraczków

Składniki na sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz

Do dekoracji:

  • mała czerwona cebula
  • 2 duże zielone oliwki

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Jajka ugotować na twardo.

Ziemniaki, jajka i śledzie pokroić w kostkę. Buraki odcisnąć z nadmiaru soku. Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Na talerzu ułożyć ziemniaki, uformować na kształt ryby, lekko posmarować sosem majonezowym. Na wierzch ułożyć pokrojone śledzie, potem jajka, ponownie posmarować sosem. Wierzch i boki równomiernie obłożyć startymi buraczkami marynowanymi, wygładzić łyżką.

Czerwoną cebulę pokroić na półplasterki. Ułożyć je na wierzchu sałatki na kształt rybich łusek. Oliwki pokroić w półplasterki i udekorować sałatkę wkładając je w środek każdej ,,łuski”. Z plasterka oliwki zrobić oko i pyszczek.

Zobacz też:Wigilia 2018. Tradycyjny karp smażony

Zobacz też: Wigilijne pierogi z wędzonymi śliwkami

Zobacz też:Wigiilijne pierogi z makiem, rodzynkami i orzechami

Zobacz też:Paluszki z makiem. Prosty i szybki przepis na wigilijne paluszki z makiem

Zobacz też:Wigilijne uszka z grzybami do barszczu czerwonego

Zobacz też:Kapusta z grochem na wigilijną kolację: prosty i sprawdzony przepis

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska