Cierpkość kwaśnych jabłek, przełamana smakiem słodkiej żurawiny z sokiem z granatu, czy słodycz gruszki, połączona z wytrawnym intensywnym smakiem orzechów włoskich Chandler, to doskonałe połączenia, które skradną nasze kubki smakowe podczas długich jesiennych wieczorów.

Pieczone jabłka i gruszki nadziewane bakaliami
Składniki:
- 2 duże gruszki
- 3 słodkie jabłka
- 100 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
- 70 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
- 100 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
- 100 g migdałów Bakalland
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki syropu z agawy lub miodem
Wykonanie
Owoce myjemy, kroimy na połówki i wydrążamy z nich część miąższu i pestki. Następnie w osobnym naczyniu przygotowujemy nadzienie: migdały i orzechy siekamy, dodajemy żurawinę i miechunkę. Składniki posypujemy cynamonem i polewamy syropem z agawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie gotowy farsz przekładamy do wydrążonych połówek owoców. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Gotowe owoce przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez ok. 30 minut.

Strudel jabłkowy z żurawiną i orzechami
Składniki:
- 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżeczki skórki pomarańczowej Bakalland
- 100 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
- 100 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g roztopionego masła
- 3 łyżki bułki tartej
Wykonanie
Jabłka obieramy ze skórek i kroimy w drobną kostkę, mieszamy z cukrem, cynamonem, skórką pomarańczową i posiekanymi bakaliami. Następnie odstawiamy wszystko pod przykryciem, żeby jabłka mogły puścić sok. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i smarujemy rozgrzanym masłem, następnie delikatnie posypujemy bułką tartą. Na tak przygotowane ciasto wykładamy jabłka z bakaliami. Następnie zawijamy boki ciasta do środka i zaczynamy delikatnie zwijać ciasto, gotowy strudel przekładamy na blachę i jeszcze raz smarujemy masłem. Wkładamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy przez 40 minut. Po upieczeniu lekko studzimy, posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy połówkami orzechów.

Wytrawna gruszka z serem kozim i orzechami włoskimi
Składniki (porcja dla 4 osób):
- 4 duże gruszki
- 150 g sera koziego
- 100 g orzechów włoskich Bakalland
- 100 g szpinaku baby
- 4 łyżki płynnego miodu
Wykonanie
Gruszki myjemy i przecinamy na trzy części wydrążając z nich miąższ i pestki. Następnie w osobnym naczyniu mieszamy z sobą liście szpinaku, posiekane orzechy włoskie, rozdrobniony kozi ser, miód i pozostały miąższ z gruszki. Gotowe nadzienie przekładamy do podstawy gruszki, następnie układamy kolejną warstwę, przykrywamy wszystko górą gruszki i spinamy wykałaczką. Tak przygotowane danie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 10 minut. Gruszka najlepiej smakuje podana zaraz po upieczeniu.
Zobacz koniecznie: Top 10 deserów i ciast z jabłkami naszych Czytelników
Zobacz koniecznie:TOP 7 ciast z orzechami naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: Jabłko, gruszka czy... węgierka? Przepisy na desery prosto z polskiego sadu
Zobacz koniecznie: Sezon na śliwki. Pyszne desery ze śliwkami
Nasz HIT: Ciasto ze śliwkami. Tanie, proste i szybkie
Zobacz koniecznie: Tradycyjna kuchnia polska – przepisy. TOP 20 dań obiadowych kuchni polskiej naszych Czytelników
Zainspiruj się! Zobacz przepisy naszych Czytelników na dania z ziemniakami!
Zobacz koniecznie: Ziemniaki. Skąd pochodzą, ile jest odmian i czy są kaloryczne?
Zobacz też: TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane
Zobacz propozycje na dania z cukinią naszych Czytelników:
TOP 10 dań z cukinii naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: TOP 10 przepisów na potrawy z ciasta francuskiego. Na słono i na słodko
Zobacz koniecznie: TOP 10 dań z kurczaka naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić
Zobacz koniecznie: TOP 10 dań z ryżem naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: Przetwory na zimę: ogórki, papryki, pomidory, kapusta. TOP 10 przepisów naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: TOP 10 letnich, pysznych zup naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: Przepisy na przetwory z pomidorów: przeciery, ketchupy, sosy, pomidory suszone w oliwie
FLESZ - Owoce prosto z krzaka groźne dla zdrowia!
