Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Proste i pyszne desery z jabłek i gruszek [PRZEPISY]

mad
Zobaczcie, co pysznego i prostego można przygotować z jabłek i gruszek.
Zobaczcie, co pysznego i prostego można przygotować z jabłek i gruszek.
Jesień kusi nas smakowitymi owocami, które mienią się najrozmaitszymi odcieniami żółci i czerwieni oraz zachwycają słodko–kwaśnym smakiem, który doskonale komponuje się ze smakiem suszonych owoców, orzechów i miodu.

Cierpkość kwaśnych jabłek, przełamana smakiem słodkiej żurawiny z sokiem z granatu, czy słodycz gruszki, połączona z wytrawnym intensywnym smakiem orzechów włoskich Chandler, to doskonałe połączenia, które skradną nasze kubki smakowe podczas długich jesiennych wieczorów.

Pieczone jabłka i gruszki
Pieczone jabłka i gruszki

Pieczone jabłka i gruszki nadziewane bakaliami

Składniki:

  • 2 duże gruszki
  • 3 słodkie jabłka
  • 100 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
  • 70 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
  • 100 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
  • 100 g migdałów Bakalland
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki syropu z agawy lub miodem

Wykonanie
Owoce myjemy, kroimy na połówki i wydrążamy z nich część miąższu i pestki. Następnie w osobnym naczyniu przygotowujemy nadzienie: migdały i orzechy siekamy, dodajemy żurawinę i miechunkę. Składniki posypujemy cynamonem i polewamy syropem z agawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie gotowy farsz przekładamy do wydrążonych połówek owoców. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Gotowe owoce przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez ok. 30 minut.

Strudel jabłkowy z żurawiną i orzechami.
Strudel jabłkowy z żurawiną i orzechami.

Strudel jabłkowy z żurawiną i orzechami

Składniki:

  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej Bakalland
  • 100 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
  • 100 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g roztopionego masła
  • 3 łyżki bułki tartej

Wykonanie
Jabłka obieramy ze skórek i kroimy w drobną kostkę, mieszamy z cukrem, cynamonem, skórką pomarańczową i posiekanymi bakaliami. Następnie odstawiamy wszystko pod przykryciem, żeby jabłka mogły puścić sok. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i smarujemy rozgrzanym masłem, następnie delikatnie posypujemy bułką tartą. Na tak przygotowane ciasto wykładamy jabłka z bakaliami. Następnie zawijamy boki ciasta do środka i zaczynamy delikatnie zwijać ciasto, gotowy strudel przekładamy na blachę i jeszcze raz smarujemy masłem. Wkładamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy przez 40 minut. Po upieczeniu lekko studzimy, posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy połówkami orzechów.

Wytrawna gruszka z serem kozim i orzechami włoskimi.
Wytrawna gruszka z serem kozim i orzechami włoskimi.

Wytrawna gruszka z serem kozim i orzechami włoskimi

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • 4 duże gruszki
  • 150 g sera koziego
  • 100 g orzechów włoskich Bakalland
  • 100 g szpinaku baby
  • 4 łyżki płynnego miodu

Wykonanie
Gruszki myjemy i przecinamy na trzy części wydrążając z nich miąższ i pestki. Następnie w osobnym naczyniu mieszamy z sobą liście szpinaku, posiekane orzechy włoskie, rozdrobniony kozi ser, miód i pozostały miąższ z gruszki. Gotowe nadzienie przekładamy do podstawy gruszki, następnie układamy kolejną warstwę, przykrywamy wszystko górą gruszki i spinamy wykałaczką. Tak przygotowane danie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 10 minut. Gruszka najlepiej smakuje podana zaraz po upieczeniu.

Zobacz koniecznie: Top 10 deserów i ciast z jabłkami naszych Czytelników

Zobacz koniecznie:TOP 7 ciast z orzechami naszych Czytelników

Zobacz koniecznie: Jabłko, gruszka czy... węgierka? Przepisy na desery prosto z polskiego sadu

Zobacz koniecznie: Sezon na śliwki. Pyszne desery ze śliwkami

Nasz HIT: Ciasto ze śliwkami. Tanie, proste i szybkie

Zobacz koniecznie: Tradycyjna kuchnia polska – przepisy. TOP 20 dań obiadowych kuchni polskiej naszych Czytelników

Zainspiruj się! Zobacz przepisy naszych Czytelników na dania z ziemniakami!

Zobacz koniecznie: Ziemniaki. Skąd pochodzą, ile jest odmian i czy są kaloryczne?

Zobacz też: TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska