Drożdżowe cebularze z czarnuszką i żółtym serem to pomysł na pyszną domową przekąskę. Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Katarzyna Jaworek, autorka bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”.
SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 dag drożdży
- 150 ml wody
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 5 cebul
- 1,5 łyżki czarnuszki
- 10 dag sera żółtego
- oliwa
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże oraz cukier. Mąkę przesiać do miski. Dodać rozpuszczone drożdże, olej oraz szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie. Oprószyć solą oraz pieprzem. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W wyrośniętego ciasta uformować owalne placuszki. Ułożyć je na blaszce. Na ciasto nałożyć porcję cebuli. Wierzch posypać żółtym serem oraz czarnuszką.
Cebularze piec 20 minut w temperaturze 220 stopni.
