Szybki i prosty przepis na chrust
Przepisem na staropolski chrust podzieliła się nasza Czytelniczka Grażyna Łacna-Walczak. Na co dzień pracuje jako sprzedawczyni, ale jej pasją jest gotowanie i pieczenie ciast. - Już jako dziecko zaczynałam eksperymentować z plackami i robię to do dziś - mówi Grażyna Łacna-Walczak. Dziś poleca staropolskie faworki. Nie może ich zabraknąć wśród karnawałowych przysmaków.
Składniki
- 40 dag mąki
- 4 dag masła
- 2 dag cukru
- 4 żółtka
- 3 jajka
- łyżka gęstej śmietany
- kieliszek spirytusu
- cukier puder
- cukier waniliowy
- olej do smażenia
Wykonanie
Jajka ubić na pianę. Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier, masło, żółtka, ubite jajka, śmietanę i spirytus. Starannie wyrobić ciasto. Na blacie posypanym mąką bardzo cienko rozwałkować ciasto. Wykrawać paseczki o długości 10 cm i szerokości ok. 3 cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przekładać jeden koniec ciasta.
W głębokim garnku rozgrzać olej i wkładać przygotowane faworki. Smażyć je z obu stron na złoty kolor. Wyjąć z oleju, układać na papierowych ręcznikach, aby obciekły z tłuszczu. Ostudzone faworki posypać cukrem pudrem.
Zobacz też:Ciasto drożdżowe: tradycyjne i w nowej odsłonie. Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe?
Zobacz też:Ciasto drożdżowe z masą kakaową jak u babci
Zobacz też:Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką od Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Domowe, drożdżowe, babcine kapuśniaczki Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Zobacz też:Domowe paszteciki drożdżowe z pieczarkami i porem
Źródło: Dzień Dobry TVN
