Wielkanocny żur ze śledziem. - Razem z babcią Marysią robimy na święta wielkanocne pyszny żur ze śledziem i jemy go na śniadanie – mówi Joanna Cichy z Brzeska.
Składniki
- 2 szklanki zakwasu owsianego z grubo mielonej mąki
- 1 solony śledź
- 5 suszonych grzybów
- 1/2 szklanki śmietany
- sól, pieprz
Wykonanie
Wymoczonego śledzia obrać ze skóry i ości, pokroić w cienkie paski. Grzyby umyć, zalać przegotowaną wodą, zostawić na 2 godziny, po czym ugotować. Miękkie pokroić w paski, a do wywaru z grzybów wlać zakwas owsiany. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem, wlać śmietanę, wymieszać, podgrzać. Do wazy wrzucić pokrojonego śledzia i grzyby, wlać ugotowany żur, wymieszać. Podawać z ziemniakami.
Zobacz koniecznie: TOP 10 przepisów naszych Czytelników n a wielkanocne mazurki
Zobacz koniecznie: Przepisy naszych Czytelników na baby wielkanocne. TOP 10!
Zobacz też:TOP 10 przepisów małopolskich gospodyń na święta wielkanocne
Zobacz też:Domowe wędliny. Biała kiełbasa z karkówki, schabu i boczku
Zobacz też:Jak zrobić pyszną, domową pasztetową
Zobacz też:Żurek na lekkim domowym zakwasie z kiełbaskami drobiowymi
Źródło: Dzień Dobry TVN
