Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy wielkanocne. Wielkanocny żur z dodatkiem śledzia i grzybów [PRZEPIS]

Joanna Cichy
123 rf
Wielkanocny żur ze śledziem.

Wielkanocny żur ze śledziem. - Razem z babcią Marysią robimy na święta wielkanocne pyszny żur ze śledziem i jemy go na śniadanie – mówi Joanna Cichy z Brzeska.

Składniki

  • 2 szklanki zakwasu owsianego z grubo mielonej mąki
  • 1 solony śledź
  • 5 suszonych grzybów
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól, pieprz

Wykonanie
Wymoczonego śledzia obrać ze skóry i ości, pokroić w cienkie paski. Grzyby umyć, zalać przegotowaną wodą, zostawić na 2 godziny, po czym ugotować. Miękkie pokroić w paski, a do wywaru z grzybów wlać zakwas owsiany. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem, wlać śmietanę, wymieszać, podgrzać. Do wazy wrzucić pokrojonego śledzia i grzyby, wlać ugotowany żur, wymieszać. Podawać z ziemniakami.

Zobacz koniecznie: TOP 10 przepisów naszych Czytelników n a wielkanocne mazurki

Zobacz koniecznie: Przepisy naszych Czytelników na baby wielkanocne. TOP 10!

Zobacz też:TOP 10 przepisów małopolskich gospodyń na święta wielkanocne

Zobacz też:Domowe wędliny. Biała kiełbasa z karkówki, schabu i boczku

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska