https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy wielkanocne. Wielkanocny żur z dodatkiem śledzia i grzybów [PRZEPIS]

Joanna Cichy
123 rf
Wielkanocny żur ze śledziem.

Wielkanocny żur ze śledziem. - Razem z babcią Marysią robimy na święta wielkanocne pyszny żur ze śledziem i jemy go na śniadanie – mówi Joanna Cichy z Brzeska.

Składniki

  • 2 szklanki zakwasu owsianego z grubo mielonej mąki
  • 1 solony śledź
  • 5 suszonych grzybów
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól, pieprz

Wykonanie
Wymoczonego śledzia obrać ze skóry i ości, pokroić w cienkie paski. Grzyby umyć, zalać przegotowaną wodą, zostawić na 2 godziny, po czym ugotować. Miękkie pokroić w paski, a do wywaru z grzybów wlać zakwas owsiany. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem, wlać śmietanę, wymieszać, podgrzać. Do wazy wrzucić pokrojonego śledzia i grzyby, wlać ugotowany żur, wymieszać. Podawać z ziemniakami.

Zobacz koniecznie: TOP 10 przepisów naszych Czytelników n a wielkanocne mazurki

Zobacz koniecznie: Przepisy naszych Czytelników na baby wielkanocne. TOP 10!

Zobacz też:TOP 10 przepisów małopolskich gospodyń na święta wielkanocne

Zobacz też:Domowe wędliny. Biała kiełbasa z karkówki, schabu i boczku

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Komentarze 2

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

W
Wrocl
Jak każdy wie trzeba przechowywać UPO przez 5 lat. Podatnik.info robi to za nas i nie trzeba się o to martwić.
J
Jacek
Program podatnik.info ma mega prostą obsługę. Myślę, że 10 latek dałby sobie radę po prostu przepisać liczby kratkę w kratkę z kartki do komputera.
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska