Wszyscy wiedzą, że najlepsza fasola rośnie w Zakliczynie. Plantacje fasoli wpisały się bowiem na stałe w krajobraz tej gminy, a potrawy z jej udziałem stanowią najważniejszy element regionalnej kuchni. Znawcy przedmiotu są przekonani, że uprawiana w Dolinie Dunajca odmiana fasoli „Piękny Jaś” ma unikalne walory smakowe i zdrowotne i pod tym względem nie ma równych w świecie. Z tej fasoli tutejsze gospodynie potrafią zrobić cuda.
Składniki na sos fasolowy
- 100 g fasoli Piękny Jaś
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 400 ml bulionu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masła
- cukier, sól, pieprz
Składniki na kotlet z fasoli
- 40 dag fasoli Piękny Jaś
- 12 dag tartej bułki
- 8 dag masła
- 5 dag cebuli
- 2 jaja
- smalec lub olej do smażenia
- sól, pieprz
Wykonanie
Sos. Fasolę „Piękny Jaś” zalać wodą, moczyć 8 godz., odlać, zalać świeżą wodą, zagotować i odcedzić.
Cebulę obrać, opłukać, posiekać, przesmażyć na maśle. Wlać zimny bulion, gotować przez 10 min. co jakiś czas mieszając. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić sos i zagotować.
Kotlet. Fasolę ugotować, odparować do sucha, przestudzić, zemleć w maszynce. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na tłuszczu na złoto. Do fasoli wbić jaja, dodać cebulę i 2-3 łyżki tartej bułki. Wszystko wymieszać i przyprawić do smaku. Formować w tartej bułce owalne kotleciki, smażyć z obu stron.
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:Małopolskie przysmaki: kycioki z Niedźwiedzia
Zobacz też:Małopolskie przysmaki: starosądecka bryjka
Zobacz też:Kotlety z jajek Koła Gospodyń Wiejskich w Buczkowie
Zobacz też:Małopolskie przysmaki: kołacz z serem i kruszonką
Zobacz też:Placki z blachy po zobielsku
Zobacz też:Regionalne przysmaki: kluski kudłate z kwaśnicą z Woli Radziszowskiej
Zobacz też:Chrzanowskie ziemniaki po cabańsku
Zobacz też:Rzodkie ziemnioki ze Smęgorzowa
Zobacz też:Kulasina z Bogdanówki
Zobacz też:Siedliszowskie koziołki
Zobacz też:Tradycyjna krówka regulicka
Nie masz pomysłu na obiad? Zobacz:
Zainspiruj się!
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
