Macie ochotę na pyszne placki z cukinii z dodatkiem ziemniaków? Nasza Czytelniczka Katarzyna Skuta poleca aromatyczne, rewelacyjne placki z dodatkiem gęstego jogurtu. Palce lizać!
Składniki
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,7 kg cukinii
- 2 średnie cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- kminek, sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie
Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej, przełożyć na sito, lekko posolić i odstawić. Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach, cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Cukinię odcisnąć z nadmiaru soku. Wszystkie składniki połączyć razem i smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z gęstym jogurtem.

Wideo