Jest idealną propozycją zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni oraz wegetarian, a nawet wegan. Czas przygotowania sałatki to 45 minut. Z podanej ilości składników można przygotować 6 porcji pysznej, kolorowej sałatki.
Składniki na sałatkę
- 6 marchewek
- 2 korzenie pietruszki
- 150 g czerwonej soczewicy
- 100 g pęczaku jęczmiennego
- 1 pęczek natki pietruszki
- mały pęczek świeżego tymianku
- 4 łyżki pestek dyni, słonecznika lub posiekanych orzechów
- 2-3 łyżki oliwy
- łyżeczka miodu
- łyżeczka octu balsamicznego
- łyżeczka kurkumy
- sól, pieprz tłuczony
Składniki na sos
- 2 opakowania pasty z pestkami dyni z marchewką i imbirem Well Well
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Wykonanie
Marchewki i pietruszki obrać, pokroić wzdłuż na grube paski. Przygotować marynatę z oliwy, octu balsamicznego, miodu i kurkumy. Dokładnie obtoczyć w niej pokrojone warzywa, lekko posilić i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na ostatnie 5 minut wrzucić warzywa na rozgrzany grill, a następnie wystudzić.
Soczewicę i pęczak ugotować (osobno) w osolonej wodzie. Grillowane warzywa pokroić w kostkę, połączyć z przestudzoną kaszą i soczewicą, dodać posiekane zioła i nasiona, doprawić solą i tłuczonym pieprzem.
Pastę połączyć z jogurtem naturalnym. Uzyskany sos możemy dodać do sałatki i wymieszać lub podać osobno.
Zobacz też:Krewetki z jarmużem, pomidorami i dzikim ryżem
Zobacz też:Szybkie i proste krewetki z cebulą i czosnkiem
Zobacz też: Sałatka z krewetkami w sosie pomarańczowym
Zobacz też: Kasza gryczana z kurczakiem, dynią i jarmużem
Zobacz też:TOP 10 przepisów na pyszne sałatki
Zobacz też:Grillowana sałatka z cukinii i tofu
Zobacz też:Letnia sałatka ziołowa-pomidorowa
Zobacz też:Sałatka z krewetkami w sosie pomarańczowym
Zobacz też:Sałatka cesarska z aromatyczną piersią z kurczaka i kawałkami sera
Zobacz też:Szybka sałatka z selerem konserwowym, szynką i ananasem
Zobacz też:Sałatka z makaronu orkiszowego z tuńczykiem
Zobacz też:10 pomysłów na przetwory z ogórków
