Przepisem na sałatkę warstwową z kurczakiem, pieczarkami, przyprawą gyros, warzywami i serem podzieliła się nasza Czytelniczka, Andżelika Knop, autorka bloga „W zielonej kuchni”.
Składniki na dużą salaterkę
- duży słoik pieczarek marynowanych
- puszka zielonego groszku
- 4 ziemniaki
- 4 marchewki
- czerwona papryka
- jeden podwójny filet z kurczaka
- 4 jajka
- 100g żółtego sera
- mały słoik majonezu
- przyprawa gyros
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
- oliwa
Wykonanie
Umyj piersi kurczaka, pokrój w drobną kostkę, dopraw przyprawą gyros i usmaż na rozgrzanej oliwie. Ziemniaki i marchew obierz i ugotuj do miękkości. Odstaw do wystygnięcia. Jajka ugotuj na twardo i także pozostaw do wystygnięcia. Paprykę pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek posiekaj, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
W dużej salaterce wykładaj kolejno: ser starty na tarce o grubych oczkach, groszek odsączony z zalewy, majonez, jajka starte na tarce o grubych oczkach, pierś kurczaka, majonez, paprykę, ziemniaki starte na tarce, majonez i marchew utartą na tarce. Na wierzch poukładaj całe pieczarki i posyp posiekanym szczypiorkiem. Gotową sałatkę odstaw na parę godzin do lodówki.
