MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Sezon na szparagi: proste białe szparagi z masłem i bułką tartą [PRZEPIS]

mad
Jak przygotować białe szparagi? Zobaczcie prosty przepis!
Jak przygotować białe szparagi? Zobaczcie prosty przepis! pixabay.com
Jak przygotować białe szparagi? Zobaczcie prosty przepis.

Białe szparagi – prosty przepis.

Szparagi występują w trzech odmianach - białej, zielonej i fioletowej. Jeśli preferujesz łagodny smak, a obieranie warzyw nie stanowi dla Ciebie problemu, biały szparag będzie odpowiedni. Miłośnicy bardziej wyrazistego i orzechowego smaku wybiorą kolorowe pędy (fioletowe lub zielone). Dojrzewają one ponad ziemią, przez co ich skórka jest delikatniejsza i nie wymaga usunięcia.

Szparagi najsmaczniejsze są zaraz po zerwaniu, ponieważ z czasem tracą smak i aromat.

Zastanawiasz się jak poznać świeży produkt? Zwróć uwagę na główkę szparaga, która powinna być zamknięta i nieposzarpana, jego nasadę – ściśnięta powinna puścić sok. Warzywo nie może mieć też żadnych przebarwień. Zaletą tych warzyw jest prostota ich przygotowania. Umyte i podcięte wkładamy do podłużnego garnka z posoloną wodą, tak aby główki wystawały ponad taflę.

Białe szparagi gotujemy do 15 minut, kolorowe ok. 5-8 min. Po sprawdzeniu miękkości są gotowe do zaserwowania. Najbardziej popularnym przepisem na szparagi jest przygotowanie ich w towarzystwie masła i bułki tartej.

Składniki

  • białe szparagi
  • sól
  • cukier
  • masło
  • 2 łyżki tartej bułki

Wykonanie
Białe szparagi umyć, oskrobać z włókien, zdrapując je nożykiem od łebka w dół. Powiązać nitką w pęczki, dobierając długością. W wysokim i wąskim rondlu zagotować wodę z solą i z cukrem, dodać łyżeczkę masła, do wrzątku włożyć pionowo pęczki szparagów (łebki powinny wystawać ponad wodę ) i gotować około 30 minut pod przykryciem. Ugotowane szparagi wyjąć z wody, rozwiązać pęczki, dokładnie odcedzić, ułożyć na półmisku, polać zrumienioną tartą bułką z dodatkiem masła.

Zobacz koniecznie:Jak przygotować szparagi? Trzy pomysły na pyszne dania z zielonymi szparagami

Zobacz koniecznie:Zupa ze szparagów białych lub zielonych – przepisy

Zobacz koniecznie:Przepisy na szparagi. Zobacz TOP 10 propozycji naszych Czytelników

Zobacz też:Grillowane szparagi z czosnkiem, cytryną i tymiankiem

Zobacz też:Czas na szparagi. Kasza jęczmienna ze szparagami i fetą [PRZEPIS]

Zobacz też:Pyszne ryby z grilla na różne sposoby [PRZEPISY]

Zobacz też:Botwinka. Zupy z botwiny na ciepło i zimno

Zobacz też:Przepisy na majowe zupy szczawiowe

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska