Staropolski piernik dojrzewający - przepis. Ciasto na staropolski piernik dojrzewający musi leżakować od czterech do sześciu tygodni. Wiedzą o tym doskonale panie działające w Kole Gospodyń Wiejskich w Konaszówce. To właśnie pierniki są popisowym ciastem pań. Pieczone w różnych kształtach w zależności od okoliczności. Panie podzieliły się podstawowym przepisem na ciasto na pierniczki lukrowane i pierniki pieczone w formach, przekładane na przykład powidłami śliwkowymi.
Składniki
- 1/2 kg miodu prawdziwego
- 2 szklanki cukru
- 25 dag masła lub smalcu(lub 2/3 masła i 1/3 smalcu)
- 1 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 torebki przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
Wykonanie
Miód i cukier podgrzać powoli do temperatury 50 stopni. Odstawić do ostygnięci. Gdy masa będzie letnia dodawać stopniowo wyrabiając: mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku, sól, przyprawy, jajka i kakao. Wyrobić, włożyć do naczynia, przykryć ściereczką. Pozostawić w chłodnym miejscu na 4 -6 tygodni. Po tym okresie leżakowania i dojrzewania ciasto wyrobić i można piec w zależności od upodobań: albo pierniczki w różnych kształtach, albo piernik w brytfance.
Pierniczki piec około 10 minut, natomiast piernik w brytfance do suchego patyczka w około 180 stopniach. Piernik można również przełożyć, np. powidłami, według upodobań.
Zobacz też:Piernik świąteczny dojrzewający
Zobacz też:Domowy piernik świąteczny
Zobacz też:Świąteczny piernik z herbatą i masą grysikową. Prosty i pyszny
Zobacz też: Prosty piernik z daktylami
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:Małopolskie przysmaki: kycioki z Niedźwiedzia
Zobacz też:Małopolskie przysmaki: starosądecka bryjka
Zobacz też:Kotlety z jajek Koła Gospodyń Wiejskich w Buczkowie
Zobacz też:Małopolskie przysmaki: kołacz z serem i kruszonką
Zobacz też:Placki z blachy po zobielsku
Zobacz też:Regionalne przysmaki: kluski kudłate z kwaśnicą z Woli Radziszowskiej
Zobacz też:Chrzanowskie ziemniaki po cabańsku
Zobacz też:Rzodkie ziemnioki ze Smęgorzowa
Zobacz też:Kulasina z Bogdanówki
Zobacz też:Siedliszowskie koziołki
Zobacz też:Tradycyjna krówka regulicka
Nie masz pomysłu na obiad? Zobacz:
Zobacz koniecznie:
Zainspiruj się!
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
