https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Staropolski piernik dojrzewający Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS PODSTAWOWY]

mad
Zobacz przepis na staropolski piernik dojrzewający.
Zobacz przepis na staropolski piernik dojrzewający. pixabay.com
Przepis na ciasto na staropolski piernik dojrzewający.

Staropolski piernik dojrzewający - przepis. Ciasto na staropolski piernik dojrzewający musi leżakować od czterech do sześciu tygodni. Wiedzą o tym doskonale panie działające w Kole Gospodyń Wiejskich w Konaszówce. To właśnie pierniki są popisowym ciastem pań. Pieczone w różnych kształtach w zależności od okoliczności. Panie podzieliły się podstawowym przepisem na ciasto na pierniczki  lukrowane i pierniki pieczone w formach, przekładane na przykład powidłami śliwkowymi. 
 
Składniki

  • 1/2 kg miodu prawdziwego
  • 2 szklanki cukru 
  • 25 dag masła lub smalcu(lub 2/3 masła i 1/3 smalcu) 
  • 1 kg mąki pszennej 
  • 3 jajka  
  • 3 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli  
  • 2 torebki przyprawy do piernika 
  • 2 łyżki kakao 

Wykonanie
Miód i cukier podgrzać powoli  do temperatury 50 stopni. Odstawić do ostygnięci. Gdy masa będzie letnia dodawać stopniowo wyrabiając: mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku, sól, przyprawy, jajka  i kakao. Wyrobić, włożyć do naczynia, przykryć ściereczką. Pozostawić w chłodnym miejscu na 4 -6 tygodni. Po tym okresie leżakowania i dojrzewania ciasto wyrobić i można piec w zależności od upodobań: albo pierniczki w różnych kształtach, albo piernik w brytfance.
Pierniczki piec około 10 minut, natomiast piernik w brytfance do suchego patyczka w około 180 stopniach. Piernik można również przełożyć, np. powidłami, według upodobań.

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Zobacz też:

Nie masz pomysłu na obiad? Zobacz:

Zobacz koniecznie:

Zainspiruj się!

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska