https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Świąteczny piernik z herbatą i masą grysikową. Prosty i pyszny [PRZEPIS]

Redakcja
Przepis na świąteczny piernik z herbatą i masą grysikową.

Marta Sabat pracuje w grupie Polska Press jako key account menedżer. Poza pracą jej największą pasją jest podróżowanie. Poznając kulturę obcych krajów zafascynowała się także kuchnią i gotowaniem, choć jak sama mówi, do pieczenia ciast zachęciła ją mama.

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • szklanka miodu
  • szklanka oleju
  • szklanka herbaty
  • szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki sody
  • opakowanie przyprawy do pierników
  • 2 łyżki kakao

Składniki na masę

  • 4 łyżki grysiku
  • 1/2 litra mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • masło

Wykonanie
Zaparzyć szklankę mocnej herbaty. Wystudzić. Jajka ubić z cukrem i dodać resztę składników. Podzielić na trzy równe części i upiec trzy placki.

Masa. Szklankę mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać z grysikiem i wlać na gotujące się mleko. Zagotować, ostudzić i utrzeć z masłem. Przełożyć masą placki.

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska