Fizoły, kolejny "comfort food" rodem z gór, to połączenie fasoli, wędzonych śliwek i dodatków. - Moja babcia zawsze twierdziła, że najlepsze są proste rzeczy. Kocham kuchnię babci i prababci, nie jest to najzdrowsza kuchnia świata, ale proste i dobre składniki, odrobina magii i miłość gotujących robią cuda, jakich nie dostaniecie w żadnej restauracji - mówi Agnieszka Delkowska, autorka popularnego bloga Lady Kitchen.
Składniki:
- 3 szklanki ugotowanej fasoli Piękny Jaś
- kilka leśnych grzybów (około 200 g)
- 3 szklanki płynu (bulion warzywny lub zwykła woda)
- szklanka wędzonych śliwek, dobra jest suska sechlońska - suszone się nie nadają
- 2 zgniecione ząbki czosnku
- 4 suszone grzyby
- pół drobno posiekanej cebuli
- gałązka świeżego tymianku
- sól, pieprz, cząber
Wykonanie:
Suska sechlońska jest wilgotna, miękka i nie wymaga żadnego moczenia. Za to suszone grzyby tak, więc te 4 suszone grzybki w naczyniu do gotowania zalać połową szklanki wody i zostawić do namoczenia na około 30 minut, następnie doprowadzić do wrzenia, nie odcedzać. W garnku, w którym będziemy gotować fizoły, rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić na nim cebulę.
Dolać wodę z moczenia grzybów razem z grzybami, dodać gałązkę tymianku oraz wędzone śliwki i na wolnym ogniu gotować esencjonalny wywar - wystarczy około 20 minut. Na osobnej patelni usmażyć na maśle świeże grzyby. Do wywaru dodać ugotowaną fasolę i przesmażone grzyby. Doprawić sporą ilością pieprzu, cząbrem i delikatnie solą.
Zobacz też:Wigilia 2018. Tradycyjny karp smażony
Zobacz też: Wigilijne pierogi z wędzonymi śliwkami
Zobacz też:Kapusta z grochem na wigilijną kolację: prosty i sprawdzony przepis
Zobacz też:Wigilijna kasza ze śliwkami i orzechami
Zobacz też:Świąteczny makowiec z przepisu babci. Sekretem jest wyśmienicie przyprawiony mak
Zobacz też:Bożonarodzeniowy keks z suszonymi śliwkami i chałwą z dodatkiem orzechów
Zobacz też:Świąteczny makowiec czekoladowy z żurawiną, orzechami i migdałami
Zobacz też:Świąteczne, proste ciastka z jabłkami
Źródło: Agencja TVN