Amatorów kuchni roślinnej stale przybywa - według badania IBRiS z lutego 2018 r. prawie 60% Polaków zamierza ograniczać spożycie mięsa na rzecz produktów i dań roślinnych.
Weganizm został uznany za jeden z głównych trendów na 2019 rok przez magazyn The Economist.
Coraz większe zainteresowanie
Jednym z powodów, dla których coraz więcej ludzi interesuje się tym tematem jest korzystny wpływ diety roślinnej na zdrowie – według najnowszych badań doktora Waltera Willetta, profesora epidemiologii i żywienia na Wydziale Medycznym Uniwersytetu Harvarda, co najmniej 200 tys. ludzi rocznie mogłoby uniknąć przedwczesnej śmierci dzięki wyłączeniu z diety mięsa.
Kolejna kwestia to wpływ przemysłowej hodowli zwierząt na środowisko – badania przeprowadzone przez naukowców z Oxford University wskazują, że znaczne ograniczenie lub eliminacja produktów odzwierzęcych z diety może zmniejszyć ślad węglowy pojedynczego konsumenta nawet o 73%.
Bogactwo świata roślin
Powodów, aby spróbować bogactwa świata roślin jest naprawdę wiele. Niektórych przekona korzystny wpływ ograniczenia produktów odzwierzęcych na zdrowie, dla innych istotne będzie to kwestia ochrony środowiska, czy troska o los zwierząt na fermach przemysłowych – mówi Marta Bartoszek ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki – Wszystkich
mieszkańców Krakowa, którzy nie zamierzają w czwartek odmawiać sobie słodkiej przyjemności, zachęcamy do spróbowania pączków w wersji roślinnej – dla kubków smakowych różnica nie będzie wyczuwalna, a sumienie i organizm na pewno nam podziękują – dodaje.
POLECAMY - KONIECZNIE SPRAWDŹ:
FLESZ: Co zabija Polaków?