Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc 2019. Przepisy wielkanocne. Pituch to tradycyjna zupa wielkanocna na wędlinach ze święconki

Magdalena Domańska-Smoleń
Magdalena Domańska-Smoleń
Pituch, czyli jedna z tradycyjnych zup wielkanocnych z Małopolski
Pituch, czyli jedna z tradycyjnych zup wielkanocnych z Małopolski Andrzej Banaś
O tradycyjnym daniu wielkanocnym opowiada Beata Parczała, współwłaścicielka i szefowa kuchni krakowskiej restauracji Ogniem i Mieczem.
Beata Parczała współwłaścicielka i szefowa kuchni krakowskiej restauracji Ogniem i Mieczem
Beata Parczała współwłaścicielka i szefowa kuchni krakowskiej restauracji Ogniem i Mieczem Andrzej Banaś

Jedną ze specjalności Pani restauracji jest pituch. Co to?
To zupa, którą nauczyła mnie przyrządzać prababcia na Wielkanoc. Taki żur z chrzanem, szynką, kiełbasą, jajkiem i chlebem.

Co w nim niezwykłego?
Wszystko! To zupa, na którą czekam cały rok. Od Niedzieli Palmowej. Co ciekawe, u nas w rodzinie od zawsze jadło się ją w Wielką Sobotę. Integralną częścią tej zupy są wędliny ze święconki. Pewnie dlatego tak bajecznie smakuje. Kilka dni wcześniej prababcia przygotowywała zakwas, a gdy wracaliśmy ze święcenia zabierała się za przygotowywania pitucha. Pachniało w całym domu. Zjedzenie tej zupy oznaczało, że zaczęły się święta.

­A na śniadanie w Wielką Niedzielę żurek?
Nie, u nas w domu nie było takiego zwyczaju. Na śniadanie jadło się jajka, chrzan, ćwikłę, sałatki i wędliny. Ze świętami kojarzy mi się również najwspanialsza cielęcina, która przygotowywała moja prababcia.

Wszystkie dania u Państwa są z przepisów Pani prababci?
­Nie, chociaż prababcia była świetną kucharką i to jej zawdzięczam moją miłość do gotowania. Otwierając restauracje szukaliśmy sprawdzonych przepisów w starych książkach kucharskich, m.in. w Bibliotece Jagiellońskiej. Pomógł też nam dużo znajomy męża, starszy kucharz, który znał mnóstwo wspaniałych, starodawnych receptur.

Trudno było przełożyć przepisy ze starych książek?
­W ,,Kucharzu doskonałym”, książce kucharskiej wydanej w XVIII wieku pierwsze co rzuca się w oczy to ilość składników. Pamiętam np. przepis na rosół, gdzie w składnikach były dwie gęsi i półtusza wołowa. Dziś nikt z takich ilości nie gotuje, więc udoskonalenie przepisu i przystosowanie go do realiów dziś panujących zajęło sporo czasu.

­Ale i tak to właśnie pituch rządzi u Państwa?
­Tak, bo ludzie szukają potraw przygotowanych według starych, sprawdzonych przepisów. A pituch taki właśnie jest!

Jak zrobić pitucha?

Składniki na zakwas

  • 25 gram mąki żytniej
  • gorąca woda
  • 4-5 szklanek chłodnej, przegotowanej wody
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • kawałek piętki z dobrego chleba na zakwasie

Wykonanie
Mąkę żytnią zalać ciepłą wodą, żeby powstało lejące ciasto.
Przełożyć ciasto do kamionkowego garnka i zalać 4-5 szklankami chłodnej, przegotowanej wody. Dodać 3-4 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4-5 ziaren ziela angielskiego, dużą piętkę z dobrego chleba na zakwasie. Wymieszać, przykryć gazą. Kisić 3-5 dni.

Składniki na pituch

  • zakwas
  • wędzonka (boczek, pachwina, podgardle)
  • czosnek
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • wywar drobiowo-wołowy
  • pieprz
  • sól
  • wędliny ze święconki
  • chrzan
  • chleb
  • jajko

Wykonanie
Wędzonkę podsmażyć na patelni. Dodać zmielony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Zalać wywarem drobiowo-wołowym. Gotować ok. godziny. Przecedzić, dolać żurku tyle, by zupa nie była za gęsta i za kwaśna. Doprawić solą i pieprzem. Wędliny ze święconki pokroić w kostkę, włożyć na chwilę do pieca, by się nieco podgrzały. Na talerz dać łyżeczkę chrzanu i jajko. Wlać gorący barszcz. Na talerzu obok podać ciepłą wędzonkę i dobry chleb.

Zobacz koniecznie:Wielkanocne zupy z Małopolski [TOP 10 PRZEPISÓW]

Zobacz też:Co powinno znaleźć się w koszyku wielkanocnym i na wielkanocnym stole?

Zobacz koniecznie: TOP 10 przepisów naszych Czytelników n a wielkanocne mazurki

Zobacz koniecznie: Przepisy naszych Czytelników na baby wielkanocne. TOP 10!

Zobacz też:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Instahistorie z VIKI GABOR

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska