
Jedną ze specjalności Pani restauracji jest pituch. Co to?
To zupa, którą nauczyła mnie przyrządzać prababcia na Wielkanoc. Taki żur z chrzanem, szynką, kiełbasą, jajkiem i chlebem.
Co w nim niezwykłego?
Wszystko! To zupa, na którą czekam cały rok. Od Niedzieli Palmowej. Co ciekawe, u nas w rodzinie od zawsze jadło się ją w Wielką Sobotę. Integralną częścią tej zupy są wędliny ze święconki. Pewnie dlatego tak bajecznie smakuje. Kilka dni wcześniej prababcia przygotowywała zakwas, a gdy wracaliśmy ze święcenia zabierała się za przygotowywania pitucha. Pachniało w całym domu. Zjedzenie tej zupy oznaczało, że zaczęły się święta.
A na śniadanie w Wielką Niedzielę żurek?
Nie, u nas w domu nie było takiego zwyczaju. Na śniadanie jadło się jajka, chrzan, ćwikłę, sałatki i wędliny. Ze świętami kojarzy mi się również najwspanialsza cielęcina, która przygotowywała moja prababcia.
Wszystkie dania u Państwa są z przepisów Pani prababci?
Nie, chociaż prababcia była świetną kucharką i to jej zawdzięczam moją miłość do gotowania. Otwierając restauracje szukaliśmy sprawdzonych przepisów w starych książkach kucharskich, m.in. w Bibliotece Jagiellońskiej. Pomógł też nam dużo znajomy męża, starszy kucharz, który znał mnóstwo wspaniałych, starodawnych receptur.
Trudno było przełożyć przepisy ze starych książek?
W ,,Kucharzu doskonałym”, książce kucharskiej wydanej w XVIII wieku pierwsze co rzuca się w oczy to ilość składników. Pamiętam np. przepis na rosół, gdzie w składnikach były dwie gęsi i półtusza wołowa. Dziś nikt z takich ilości nie gotuje, więc udoskonalenie przepisu i przystosowanie go do realiów dziś panujących zajęło sporo czasu.
Ale i tak to właśnie pituch rządzi u Państwa?
Tak, bo ludzie szukają potraw przygotowanych według starych, sprawdzonych przepisów. A pituch taki właśnie jest!
Jak zrobić pitucha?
Składniki na zakwas
- 25 gram mąki żytniej
- gorąca woda
- 4-5 szklanek chłodnej, przegotowanej wody
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- kawałek piętki z dobrego chleba na zakwasie
Wykonanie
Mąkę żytnią zalać ciepłą wodą, żeby powstało lejące ciasto.
Przełożyć ciasto do kamionkowego garnka i zalać 4-5 szklankami chłodnej, przegotowanej wody. Dodać 3-4 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4-5 ziaren ziela angielskiego, dużą piętkę z dobrego chleba na zakwasie. Wymieszać, przykryć gazą. Kisić 3-5 dni.
Składniki na pituch
- zakwas
- wędzonka (boczek, pachwina, podgardle)
- czosnek
- majeranek
- ziele angielskie
- liść laurowy
- wywar drobiowo-wołowy
- pieprz
- sól
- wędliny ze święconki
- chrzan
- chleb
- jajko
Wykonanie
Wędzonkę podsmażyć na patelni. Dodać zmielony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Zalać wywarem drobiowo-wołowym. Gotować ok. godziny. Przecedzić, dolać żurku tyle, by zupa nie była za gęsta i za kwaśna. Doprawić solą i pieprzem. Wędliny ze święconki pokroić w kostkę, włożyć na chwilę do pieca, by się nieco podgrzały. Na talerz dać łyżeczkę chrzanu i jajko. Wlać gorący barszcz. Na talerzu obok podać ciepłą wędzonkę i dobry chleb.
Zobacz koniecznie:Wielkanocne zupy z Małopolski [TOP 10 PRZEPISÓW]
Zobacz też:Co powinno znaleźć się w koszyku wielkanocnym i na wielkanocnym stole?
Zobacz koniecznie: TOP 10 przepisów naszych Czytelników n a wielkanocne mazurki
Zobacz koniecznie: Przepisy naszych Czytelników na baby wielkanocne. TOP 10!
Zobacz też:
Zobacz też:Jak zrobić pyszną, domową pasztetową
Zobacz też:Żurek na lekkim domowym zakwasie z kiełbaskami drobiowymi
Źródło: Dzień Dobry TVN
