Desery. Ciasto biszkoptowe z kremem porzeczkowym i borówkową galaretką „Leśny romans” [PRZEPIS] 27.07.20

opr. Magda Smoleń
Ciasto z kremem porzeczkowym i borówkową galaretką „Leśny romans”. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.
Ciasto z kremem porzeczkowym i borówkową galaretką „Leśny romans”. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki. Fot. Joanna Tokarz
Połączenie biszkoptu z kremem porzeczkowym oraz borówkową galaretką. Lekko kwaskowe, na upały w sam raz.

Rewelacyjne ciasto z sezonowymi owocami: porzeczkami i borówkami. Zobaczcie przepis naszej Cztelniczki Joanny Tokarz, autorki bloga "Kuchnia w czekoladzie".

Składniki na blaszkę kwadratową o boku 24 cm
Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki krupczatki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa porzeczkowa:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 200 g cukru pudru
  • 300 g czerwonych porzeczek
  • 1 galaretka truskawkowa (chyba że ktoś gdzieś znajdzie porzeczkową, lub inną zbliżoną kolorem)

Galaretka borówkowa:

  • 300 g borówek leśnych
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1 galaretka jagodowa

Dodatkowo:

  • 150 g borówek leśnych
  • 2 opakowania ciastek jagodowych (na wzór delicji)
  • 100 g białych mlecznych draży

Wykonanie
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Następnie łączymy z przesianymi mąkami oraz proszkiem do pieczenia za pomocą drewnianej łyżki (najlepiej). Przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut (do suchego patyczka). Przestudzony kroimy na dwie części.
Krem porzeczkowy: Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Umyte i osuszone porzeczki blendujemy i dodajemy stopniowo do masy. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody i dodajemy zimną do masy. Mieszamy, schładzamy w lodówce około 45minut, po czym przelewamy na pierwszą część biszkoptu. Posypujemy drażami mlecznymi. Przykrywamy drugim blatem.
Galaretka borówkowa. Borówki blendujemy, przekładamy do garnka i dolewamy 1/3 szklanki wody. Do gotujących się borówek wsypujemy galaretkę jagodową i mieszamy do rozpuszczenia. 1/3 chłodnej galaretki wylewamy na drugi blat biszkoptowy. Układamy ciastka - jedno obok drugiego i zalewamy pozostałą częścią galaretki. Posypujemy borówkami, schładzamy.

Rzeczniczka SG o filmie "Zielona granica" Holland

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska
Dodaj ogłoszenie