Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Desery. Ciasto biszkoptowe z kremem porzeczkowym i borówkową galaretką „Leśny romans” [PRZEPIS] 27.07.20

opr. Magda Smoleń
Ciasto z kremem porzeczkowym i borówkową galaretką „Leśny romans”. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.
Ciasto z kremem porzeczkowym i borówkową galaretką „Leśny romans”. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki. Fot. Joanna Tokarz
Połączenie biszkoptu z kremem porzeczkowym oraz borówkową galaretką. Lekko kwaskowe, na upały w sam raz.

Rewelacyjne ciasto z sezonowymi owocami: porzeczkami i borówkami. Zobaczcie przepis naszej Cztelniczki Joanny Tokarz, autorki bloga "Kuchnia w czekoladzie".

Składniki na blaszkę kwadratową o boku 24 cm
Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki krupczatki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa porzeczkowa:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 200 g cukru pudru
  • 300 g czerwonych porzeczek
  • 1 galaretka truskawkowa (chyba że ktoś gdzieś znajdzie porzeczkową, lub inną zbliżoną kolorem)

Galaretka borówkowa:

  • 300 g borówek leśnych
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1 galaretka jagodowa

Dodatkowo:

  • 150 g borówek leśnych
  • 2 opakowania ciastek jagodowych (na wzór delicji)
  • 100 g białych mlecznych draży

Wykonanie
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Następnie łączymy z przesianymi mąkami oraz proszkiem do pieczenia za pomocą drewnianej łyżki (najlepiej). Przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut (do suchego patyczka). Przestudzony kroimy na dwie części.
Krem porzeczkowy: Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Umyte i osuszone porzeczki blendujemy i dodajemy stopniowo do masy. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody i dodajemy zimną do masy. Mieszamy, schładzamy w lodówce około 45minut, po czym przelewamy na pierwszą część biszkoptu. Posypujemy drażami mlecznymi. Przykrywamy drugim blatem.
Galaretka borówkowa. Borówki blendujemy, przekładamy do garnka i dolewamy 1/3 szklanki wody. Do gotujących się borówek wsypujemy galaretkę jagodową i mieszamy do rozpuszczenia. 1/3 chłodnej galaretki wylewamy na drugi blat biszkoptowy. Układamy ciastka - jedno obok drugiego i zalewamy pozostałą częścią galaretki. Posypujemy borówkami, schładzamy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co włożyć, a czego unikać w koszyku wielkanocnym?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska