Tarta to jedna z popularniejszych potraw kuchni francuskiej. Krychy spód i nadzienie na słono lub słodko. Dziś proponujemy rewelacyjną tartę z nadzieniem z kremu malinowego. Przepis naszej Czytelniczki Andżeliki Knop, autorki bloga „W zielonej kuchni”.
Składniki na ciasto
- 20 dag mąki pszennej
- 10 dag zimnego masła
- jajko
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki cukru pudru
Składniki na krem
- 50 dag serka „Mój ulubiony”
- 300 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki soku malinowego (najlepiej domowego)
- maliny do dekoracji
Wykonanie
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder i masło pokrojone na małe kawałki. Całość rozetrzeć palcami, a następnie dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Zagnieść szybko gładkie ciasto. Gotowe owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki do wystygnięcia. Następnie rozwałkować je na ok. pół centymetra i przełożyć do formy na tartę. Piec ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywną pianę. Do miski przełożyć ser, rozetrzeć go tak, aby utworzył jednolitą masę. Następnie dodać sok malinowy i dokładnie wymieszać. Na koniec przełożyć do miski ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać ją z serem.
Krem wyłożyć na wystudzony spód. Wyrównać wierzch ciasta, a następnie ułożyć na nim maliny. Gotową tartę włożyć na ok. 2 godziny do lodówki. Podawać z sosem malinowym.
